Krievijas ĀM: Gapoņenko arests ir krievvalodīgo iebiedēšanas akcija Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko
Latvijas tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM komentēja tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko arestu un gaida reakcijas no "izglītotās Eiropas sabiedrības".

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Latvijas tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko arestēšana Rīgā ir demonstratīva akcija visu Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju iebiedēšanai, it īpaši to, kuri iestājas par krievvalodīgās izglītības aizstāvēšanu valstī, paziņoja Krievijas ĀM Ārzemju tautiešu lietu departamenta vadītājs Oļegs Maļginovs.

Piektdien, 20. aprīlī, Latvijas Drošības policija aizturēja Gapoņenko sakarā ar aizdomām par "darbībām, kuras virzītas pret valsts neatkarību", turklāt, pēc viņa sacītā, viņu sita un turēja roku dzelžos 11 stundas. Sestdien tiesa viņu arestēja. Protesta kārtā Gapoņenko izsludināja bada streiku.

Акция в защиту русских школ в Риге 14 декабря 2017 года - Sputnik Latvija
"Viņiem nepatīk, ka mani lasa Facebook": tiesībsargs Gapoņenko nokļuvis cietumā

Gapoņenko atbalstīšanai 23. aprīlī notika Latvijas Krievu kopienas mītiņš, tāpat turpinās piketi pie Latvijas vēstniecības Maskavā.

Krievijas ĀM pauda uztraukumu sakarā ar Gapoņenko arestēšanu un policistu rupjo spēka metožu piemērošanu pret viņu.

"Līdzīgas Latvijas varas iestāžu darbības pārkāpj Eiropas Savienības pamatprincipus, universālo un Eiropas starptautisko tiesību dokumentu nolikumus par cilvēktiesībām un nacionālo mazākumtautību tiesībām, demonstrē dziļu plaisu starp paziņojumiem par uzticību demokrātijas vērtībām un reālās politikas metodēm. Izskatām to kā vārda, viedokļu un informācijas izplatīšanas brīvības likvidācijas mēģinājumu, kas ir nepieņemami demokrātiskā sabiedrībā," teikts Maļginova komentārā, kurš publicēts Krievijas ĀM mājas lapā.

Krievijas ĀM uzsvēra, ka uzskata tiesību aizstāvja un blogera arestēšanu par "demonstratīvu visu Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju iebiedēšanas akciju, it īpaši to, kuri iestājas par krievvalodīgās izglītības aizstāvēšanu valstī mierīgos veidos".

Krievijas ārpolitikas iestādē pieprasīja Gapoņenko atbrīvošanu un solīja uzmanīgi sekot līdzi situācijai, tostarp, arī tam, kā "izglītotā Eiropas sabiedrība reaģēs uz pretlikumīgo aizturēšanu".    

Ziņu lente
0