Jau pusgadu slimnieki nevar saņemt zāles pret retām slimībām

© Sputnik / Варвара Гертье / Pāriet pie mediju bankasКапельница с раствором
Капельница с раствором - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Solītie pieci miljoni eiro reto slimību ārstēšanai pat nav atzīmēti šī gada budžetā – šo jautājumu šodien izskatīs valdošās koalīcijas padomē.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Veselības ministrija jau pusgadu kavē nosacījumu izstrādi, kuri ļautu pacientiem saņemt dārgas, taču efektīvākas zāles pret retām slimībām, vēsta telekanāla TV3 raidījums Nekā Personīga.

Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Ministrijas saskaņojušas maksu par "pilnu medicīnisko pakalpojumu grozu" 2018. gadam

Pērnā gada oktobrī Veselības ministrija pēc valdības rīkojuma izstrādāja plānu, kas attiecas uz reto slimību ārstēšanas nozari. Tas paredzēja, ka pieaugušo un bērnu diagnostikai un medikamentiem šī gada budžetā tiks piešķirti pieci miljoni eiro. Naudas saņemšanai tika uzrakstīti jauni Ministru Kabineta noteikumi, kuros vairāk nekā 200 tūkstoši eiro bija paredzēti abu plaušu hipertensijas slimniekiem.

Šogad veselības aprūpes reformai tika piešķirti papildus 113 miljoni eiro un veselības ministre Anda Čakša solīja, ka samazināsies rindas, palielināsies pacientu skaits, kuri saņems kompensējamos medikamentus, savukārt aknu pārstādīšanas operācijas apmaksās valsts, atzīmē raidījums.

Tika izveidots speciāls centrs, lai finansējums koncentrētos vienās rokās, un ārkārtas situācijā nenāktos zaudēt pacienta glābšanai svarīgo laiku.

Taču raidījumā paziņoja, ka solītie pieci miljoni eiro reto slimību ārstēšanai pat netika atzīmēti šī gada budžetā – atrasti tikai divi miljoni eiro, ko paņems no citām veselības aprūpes programmām.

Līdzīga ārkārtas situācija notika aprīļa sākumā, kad Stradiņa slimnīcas kardiologs Andris Skride lūdza līdzekļus zālēm savai pacientei, taču saņēma atteikumu. Taču Čakša pārmeta Skridem šantāžu.

"Dakteris Skride pārstāv viena medikamenta ļoti savtīgas intereses, un tā vienošanās nevar notikt par cenu, par kuru kompānija, izmantojot situāciju, neiziet sarunās uz normālu diskusiju un cenu nemazina," —paziņoja viņa.

Operācija - Sputnik Latvija
Latvijā veikta pirmā aknu transplantācijas operācija

Skride nepiekrita kritikai, paziņojot, ka viņš "nekad nepārstās cīnīties par savu pacientu dzīvībām".

Tiek ziņots, ka Nacionālā apvienība nav apmierināta sakarā ar situāciju par reto slimību pacientu ārstēšanas finansējumu.

Pirmdien, 23. aprīlī, šo jautājumu izskatīs koalīcijas padomē.

Premjerministrs Māris Kučinskis norādīja, ka nosacījumi tiks pieņemti mēneša laikā.

"Varam diskutēt divas, trīs, četras stundas, bet šis ir tas piemērs, ka nevar ieslīgt mēnešiem ilgās kompromisu meklēšanās, jo tikmēr pacienti var būt citā lietā mirst, tāpēc ir jābūt saprātīgam kompromisa risinājumam. Mēs ļoti labi apzināmies, ka 5 miljoni eiro ir tikai pats sākums, šis ir pirmais gads, bet konsekventi jāturpina audzēt summa, lai mēs varētu vairāk palīdzēt," — paziņoja politiķis.

Ziņu lente
0