Latvijas ražotāji aicina valdību cīnīties par alkotūristiem

© Sputnik / Робертс Вицупс"Lidas alusdarītavas" produkcija
Lidas alusdarītavas produkcija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2017. gadā Latvijas budžets pierobežu tirdzniecības rezultātā saņēmis vismaz 40 miljonus eiro, pateicoties zemākām alkoholisko dzērienu cenām nekā Igaunijā.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Latvijas Alkohola nozares asociācija (LANA) brīdināja, ka alkoholisko dzērienu akcīzes strauja celšanās novedīs pie nelegālā tirgus paplašināšanās, bet Latvijas iedzīvotāji lētāku alkoholu meklēs kaimiņvalstīs, raksta Dienas Bizness. Eksperti norāda uz Igaunijas negatīvo pieredzi šajā jautājumā, kur alkohola akcīzes celšanas rezultātā valsts budžetā veidojās pamatīgs "robs". Pēc degvielas un alkohola akcīžu celšanās no Igaunijas uz Latviju sāka plūst tā saucamie alkotūristi. Daļa alkohola cienītāju no Somijas, kuri agrāk apciemoja Igauniju, arī pārorientējušies uz Latviju.

"2017.gadā Latvijas budžets no igauņu alkohola iegādes braucieniem uz Latviju ieguvis vismaz 40 miljonus eiro. Igaunijas piemērs pierādījis, ka nepārdomāta akcīzes nodokļa celšana nav priekšnosacījums lielākiem nodokļu ieņēmumiem valsts budžetā — tieši pretēji: pircēji meklē lētākas alkohola iegādes iespējas kaimiņvalstīs, un pieaug nelegālā alkohola tirgus," — norādīja LANA izpilddirektors Dāvis Vītols.

Коньяк в бокалах - Sputnik Latvija
Pavasara pirmajā dienā alkohols Latvijā kļūs dārgāks

2017. gadā Igaunijas budžets ieņēma par 50 miljoniem eiro mazāk nekā plānots. Igaunijā pārdoto stipro  alkoholisko dzērienu apjoms pērn salīdzinājumā ar 2016. gadu krities par 33%, kas radījis milzu zaudējumus gan Igaunijas budžetam, gan arī kaimiņvalsts alkohola ražošanas sektoram, atzīmēja LANA.

Asociācijas pārstāvji uzsvēra, ka, neraugoties uz Igaunijas negatīvo pieredzi, Latvija seko tās akcīzes politikai un turpmāko trīs gadu laikā plāno strauji palielināt akcīzes nodokli: 2018. gadā — par 15%, 2019. gadā — par 10% un 2020.gadā — vēl par 10%. Tas plānots, lai arī šobrīd akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodokli (PVN) alkoholiskajiem dzērieniem Latvijā kopumā veido vairāk nekā 70% no dzēriena cenas veikalos, dažkārt pat aptuveni 90% no dzērienu cenas veikalā.

2009. gadā stipro alkoholisko dzērienu akcīzes nodoklis Latvijā tika paaugstināts par 41%, tādēļ ienākumi budžetā kritās aptuveni par 20 miljoniem eiro, bet alkohola legālās tirdzniecības apjomi — par 45%. kopumā Latvijas budžets zaudējis aptuveni 100 miljonus eiro, uzsvēra asociācija.

Ziņu lente
0