Politika

Urbanovičs: pavasarī izskanēs skandāli, savukārt rudenī partijas vilks ārā trumpjus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paredzēt Saeimas vēlēšanu iznākumu Latvijā nav iespējams, viss var izmainīties pēdējā brīdī, uzskata "Saskaņas" deputāts Jānis Urbanovičs.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Pavasarī izskanēs skaļi skandāli, atvaļinājumu sezona paies zem paklāju cīņā, savukārt rudenī partijas vilks ārā to, kas ko "uzracis" viens pret otru. Tā Saeimas deputāts no "Saskaņas" Jānis Urbanovičs aprakstīja gaidāmo cīņu par vietām Latvijas parlamentā, raksta Rubaltic.

Latvijas Saeimas vēlēšanas notiks 2018. gada oktobrī.

Mūžīgais temats

Pēc Urbanoviča domām, priekšvēlēšanu kampaņa var atnest kaut ko negaidītu, taču viena likumsakarība nekur neliksies: visi runās par sevi labu, par citiem sliktu.

Vēlēšanu iecirknis - Sputnik Latvija
Pusgads līdz vēlēšanām: nacionāļu "trolings", gausā "Saskaņa" un elektorāta dusmas

Partijas, kuras orientētas uz latviešu elektorātu, pēc Urbanoviča domām, kā vienmēr, savā retorikā izmantos "nacionālo jautājumu".

"Pērnā gada pavasarī Nacionālā bloka pārstāvis Edvīns Šnore saskatīja savā kažokā "krievu utis", savukārt šogad "Vienotības" pārstāvis Kārlis Šadurskis atcerējās, ka viņš taču ir "melnais" (Melnais Kārlis — izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska iesauka — red.). Tātad pirms vēlēšanām pastāvīgi tiek rosināts etniskais jautājums, kurš nenoliedzami strādā, — tas ir ērti visām pusēm. Tā arī dzīvojam. Un šo tehnoloģiju turpinās izmantot līdz brīdim, kamēr tā strādās," uzskata Urbanovičs.

Neviens nezina, cik cilvēku ir Latvijā

Runājot par vēlētāju aktivitāti Saeimas vēlēšanās, Urbanovičs paziņoja, ka to ir grūti prognozēt, jo "nav zināms, cik patiesībā dzīvo cilvēku Latvijā".

"Ir statistika. Taču viena lieta ir, cik cilvēku dzīvo Latvijā uz papīra, un cita lieta, cik patiesībā. Tie, kas šeit dzīvo, viņu nav tik daudz un kļūst arvien mazāk," pateica deputāts.

Vēl viens faktors, kurš veicina vēlētāju aktivitātes samazināšanos, ir sabiedrības apātija, piebilda Urbanovičs.

Янис Урбанович - Sputnik Latvija
Politika
Jānis Urbanovičs: Latvijas premjerministrs nespēj atteikt provokatoriem

"Cilvēki netic, ka no parlamenta un varas iestādēm kaut kas ir atkarīgs. Un cilvēkiem ir pamats tā uzskatīt. Jo patiesībā visa banku sistēma tiek pārvaldīta no citurienes. Nerunāju jau par ārpolitiku un aizsardzības politiku. Tā iznāk, ka mūsu politiķiem Latvijā un Latvijas tautai it kā nav savu interešu," pateica "Saskaņas" deputāts.

Pēc viņa domām, lai "uzmundrinātu" elektorātu, partijām ir jāatbild saviem vēlētājiem vien uz diviem jautājumiem: vai Latvijas sabiedrībai ir intereses un, kā viņi uzskata, kādas ir šīs intereses. "Iespējams, tas ieviestu skaidrību," atzīmēja politiķis.

Interneta ietekme

Pēc Urbanoviča domām, bloķēt kaut kādus interneta resursus (piemēram, Facebook), lai izslēgtu vēlētāju ietekmēšanas iespēju, ir bezjēdzīgi.

"Šodien jau var veidot individuālas un nekontrolējamas platformas. Apsekot to nevar neviens centrs nevienā valstī. Lūk Ķīnā mēs redzam aizliegumus. Redzam, ka viņi liek savas kaut kādas ziņapmaiņas programmas un sociālos tīklus. Taču cilvēki vienalga atrod aizliegumu apiešanas ceļus un izmanto aizliegtos resursus. Es domāju, ka tur, kur ir internets, cenzors ir bezspēcīgs," uzskata politiķis.

Viņš atzīmēja, ka šie jaunieviesumi (internets, tehnoloģijas, sociālie tīkli — red.) jau tiek izmantoti priekšvēlēšanu kampaņās, un tas var būt interesanti.

"Dažkārt izskatās kroplīgi, dažkārt talantīgi. Es pat par oponentiem nerunāju. Tas nozīmē, ka vismaz būs interesanti vērot notiekošo," noslēgumā pateica Urbanovičs.    

Ziņu lente
0