Darbspēka trūkuma dēļ puse uzņēmēju pieņem darbā cilvēkus bez pieredzes

© Sputnik / Sergey MelkonovЦех опытных образцов
Цех опытных образцов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz puse aptaujāto uzņēmēju Latvijā uzskata, ka tuvākā gada laikā situācija darba tirgū pasliktināsies.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Pēdējā gada laikā ar darbspēka deficīta problēmu saskārušies 43% uzņēmēju – par 4% vairāk nekā 2017. gada vasarā, liecina Citadele Index pētījums.

Zveinieks - Sputnik Latvija
Apstiprināts profesiju saraksts, kurās var piesaistīt ārzemniekus

Aptaujā piedalījās 750 uzņēmēji no dažādām nozarēm. Skaudrākais darbspēka trūkums jūtams ražošanas un celtniecības uzņēmumos.

Grūtības ar darbinieku noalgošanu visbiežāk izjūt lielie uzņēmumi. Piemēram, ar nepieciešamā personāla atlases problēmām pēdējā gada laikā saskārušes 93% lielo uzņēmumu (darbinieku skaits pārsniedz 250 cilvēkus), 75% vidējo uzņēmumu (50-249 darbinieki), 55% vidēji mazo uzņēmumu (10-49 darbinieki) un 41% mazo uzņēmumu (līdz 9 darbinieki).

Gandrīz puse – 48% uzņēmēju pastāstīja, ka pēdējā gada laikā pieņēmuši un apmācījuši cilvēkus, kuri nekad iepriekš nav strādājuši viņu uzņēmuma darbības jomā. Šādi darbspēka deficīta jautājumu visbiežāk risināja tirdzniecības un celtniecības uzņēmumu vadītāji.

Savukārt 33% respondentu norādīja, ka sākuši lietot ārējo avotu pakalpojumus vai lieto tos biežāk, 16% pārvilina konkurentu firmās strādājošos speciālistus, bēl 16% atbildēja, ka automatizējuši ražošanas procesus.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Mēs esam maza tauta: Kučinskis neatvērs darba tirgu

Reģionālie uzņēmumi biežāk izmanto darbinieku apmācību, bet Rīgā darbspēka deficīta problēma nereti tiek risināta, pateicoties ārējo avotu pakalpojumiem. Tikai 6% uzņēmumu meklējuši darbiniekus ārpus Latvijas, lai atrisinātu darbspēka trūkumu. Visbiežāk tādu izeju izvēlējušies pakalpojumu sniedzēji un lielie uzņēmumi.

Jau 69% uzņēmēju uzskata, ka darbspēka pieejamība ir slikta, turklāt ir pārliecināti, ka arī nākotnē situācija neuzlabosies: 41% respondentu uzskata, ka tuvākā gada laikā situācija darba tirgū pasliktināsies, 48% ir pārliecināti, ka tā nemainīsies, un tikai 5% tic, ka stāvoklis uzlabosies. Jāpiebilst, ka tas ir kritiskākais rādītājs vairāku gadu laikā.

Ziņu lente
0