Eurostat: 64% Latvijas iedzīvotāju ar grūtībām apmaksā veselības aprūpes pakalpojumus

© Sputnik / Варвара Гертье / Pāriet pie mediju bankasКапельница с раствором
Капельница с раствором - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tai pašā laikā, kaimiņu Lietuvā 81% iedzīvotāju paziņoja, ka viegli tiek galā ar medicīnisko pakalpojumu apmaksu.

RĪGA, 7. aprīlis – Sputnik. Vairāk nekā puse (64%) Latvijas iedzīvotāju izjūt grūtības, apmaksājot veselības aprūpes pakalpojumus, vēsta Eurostat par godu Pasaules veselības dienai, kas tiek atzīmēta šodien.

Sliktāk nekā Latvijā situācija ir tikai trīs Eiropas Savienības valstīs: Grieķijā 90% iedzīvotāju ar grūtībām tiek galā ar medicīnas izdevumiem, Ungārijā un Kiprā – attiecīgi 74% un 72%. Vēl divās ES valstīs 50% iedzīvotāju izjūt grūtības ar šo izdevumu sadaļu: Slovākijā tas ir 61%, Itālijā 56%.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
Latvijas medicīna – viena no labākajām pēcpadomju valstīs

Vidēji 2016. gadā ES 71% mājsaimniecību bez grūtībām apmaksāja ar veselību saistītus izdevumus. Turklāt 31% spēja apmaksāt pakalpojumus "ļoti viegli", 18% "viegli", 22% "pietiekami viegli". Atlikušie 16% atbildēja, ka izjūt noteiktas grūtības ar izdevumiem par veselības aprūpi, 8% problēmas bija mērenas, 4% tās bija nopietnas.

Septiņās Eiropas Savienības valstīs vairāk nekā 80% iedzīvotāji viegli apmaksāja medicīnas izdevumus. Somijā tādu bijis 87%, Lielbritānijā – 86%, Vācijā 85%, Zviedrijā 84%, Dānijā 82%, Lietuvā 81%, Luksemburgā 80%. Igaunijā tikai 56% viegli tiek galā ar izdevumiem par veselības aprūpi.

Vairumā valstu grūtības ar šo pakalpojumu apmaksu, lielākoties tika pētītas mājsaimniecības ar ievērojami zemāku ienākumu līmeni (40%),nekā ar augstu (27%). Ar zemāku ienākumu līmeni saprot ienākumus, kas zemāki par 60% no vidējā ienākumu līmeņa; augstāks ienākumu līmenis, kad ienākumi ir lielāki par 60%.

Medicīnisko pakalpojumu tēriņu kategorijā ietilpst gan ārstēšanās un medikamentu izdevumi, gan ārstu konsultācijas.

Ziņu lente
0