Latvijas bezdarbnieki neies strādāt laukā pat par 1100 eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovKombains kviešu laukā
Kombains kviešu laukā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir aptuveni 65 tūkstoši bezdarbnieku, tomēr vakances aizpildīt neizdodas – daudziem nav atbilstošas kvalifikācijas vai viņus neapmierina alga.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik. Latvijas lauki skaudri izjūt darba roku trūkumu — vietējie iedzīvotāji neiet strādāt pat par 1100 eiro, tāpēc lauksaimiecības produkcijas ražotāji ierosina pieaicināt viesstrādniekus, pastāstīja "Zemnieku saeimas" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre, vēsta LNT.

"Tie cipari ir ap 800, 1000 vai 1100 eiro, atkarībā no darba apjoma, zināšanu līmeņa. Jā, pārsteidz, ka pat par tādu algu arī nav vienkārši atrast darbiniekus," — teica Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Viņa piezīmēja, ka fermeri aktīvi ierosina piesaistīt darbspēkus no Ukrainas, Baltkrievijas un Moldovas.

Pēdējos gadu desmitos Latvijā samazinās darbspējīgo iedzīvotāju skaits, un dažas nozares cenšas aktīvi piesaistīt ārvalstniekus, taču pārsvarā tas ir fizisks darbs par nelielu algu.

Eiro - Sputnik Latvija
Piektā daļa darbinieku Latvijā 2017. gadā saņēmuši minimālo algu vai mazāk

Intelektuālā darba nozarēs, kas tiek apmaksātas labi, Latvijā ierodas tikai IT sfērā.

Jau vairākus gadus Latvijas sabiedrībā rit diskusijas par nepieciešamību piesaistīt darbiniekus no ārzemēm, tomēr domas dalās — daudzas kompānijas ir gatavas uzņemt viesstrādniekus, taču ir arī pretinieki.

Februāra beigās Ministru kabinets apstiprināja Ekonomikas ministrijas izstrādāto profesiju sarakstu, kurās prognozēts būtisks darbspēka deficīts un ļauts piesaistīt darbiniekus no citām valstīm.

Ārvalstniekus būs iespējams piesaistīt 237 profesijās dažādās nozarēs: zinātnē, fizikā, ķīmijā, matemātikā, statistikā, IST, apstrādes rūpniecība, elektrotehnika, celtniecība, finanšu analīze, zvejas kuģu un lidmašīnu vadība utt. 

Ziņu lente
0