Latvija – trešajā vietā ES tuberkulozes slimnieku mirstības ziņā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mirstības līmenis tuberkulozes rezultātā Latvijā ir piecreiz augstāks nekā vidēji ES, taču Lietuvā un Rumānijā situācija ir vēl sliktāka.

RĪGA, 27. marts — Sputnik. Starp visām Eiropas Savienības valstīm Latvija ieņem trešo vietu tuberkulozes slimnieku mirstības ziņā, vēsta Eurostat

Augstākais mirstības līmenis šīs slimības dēļ reģistrēts Lietuvā — dati par 2015. gadu liecina, ka rādītājs valstī sasniedzis 63 letālus gadījumus uz miljonu iedzīvotāju. Otrajā vietā ierindojusies Rumānija, kur fiksēti 54 nāves gadījumi uz miljonu iedzīvotāju, turklāt nāves gadījumu skaita ziņā absolūtos skaitļos ieņēmusi līdera vietu — 2015. gadā valstī miruši 1058 tuberkulozes slimnieki.

Latvija ierindojusies trešajā vietā — 47 nāves gadījumi uz miljons iedzīvotājiem. Iepriekš vēstīts, ka Latvijā ar tuberkulozi saslimuši četrkārt vairāk HIV slimnieku nekā vidēji ES.

​Eiropas Savienībā vidēji rādītājs sasniedz aptuveni 9 nāves gadījumus uz miljons cilvēkiem.

Rīgas Austrumu slimnīcā - Sputnik Latvija
Ārsti vaino pacientus par rindu veidošanos: pierakstās un neatnāk

Kopumā 2015. gadā uz 5,2 miljoniem nāves gadījumu ES aptuveni 4400 cilvēki miruši tuberkulozes rezultātā. Pie tam parasti biežāk saslimst vīrieši. Vairāk nekā 40% nāves gadījumu reģistrēti starp pacientiem virs 65 gadu vecuma.

Saskaņa ar 2017. gada nogalē pieņemto likumu par veselības aprūpes finansējumu, visiem Latvijas iedzīvotājiem, neatkarīgi no sociālā nodokļa iemaksas, ir tiesības izmantot neatliekamo medicīnisko palīdzību, akušiera aprūpi, ģimenes ārsta pakalpojumus, kā arī saņemt pakalpojumus un farmaceitoskos līdzekļus sabiedriski bīstamu slimību, piemēram, garīgo slimību un tuberkulozes ārstēšanai.

Ziņu lente
0