Šadurskis: ja paklausīties arodbiedrību teikto, skolotāji neprot neko

© Sputnik / Юлия ГрантМинистр образования Латвии Карлис Шадурскис в Латвийском университете
Министр образования Латвии Карлис Шадурскис в Латвийском университете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni 300 skolas Latvijā integrētas ar bērnudārziem un var nodrošināt mācību sākumu 1. klasē jau no sešu gadu vecuma, taču galīgais lēmums paliks pašvaldību ziņā.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Grozījumu projekts, kas paredz mainīt vecumu, no kāda bērni Latvijā sāks mācības skolā, iespējams, tiks iesniegtas valdībā jau šonedēļ, pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis intervijā Latvijas televīzijas pārraidei Rīta panorāma.

Bērns vācu valodas nodarbībā skolā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvieši nevēlas sūtīt bērnus skolā no sešu gadu vecuma

Viņš paskaidroja, ka patlaban aptuveni 300 skolas Latvijā integrētas ar bērnudārziem un var nodrošināt mācību sākumu 1. klasē jau no sešu gadu vecuma. Pie tam politiķis atzina: infrastruktūras jautājums nav atrisināts visur, tāpēc galīgais lēmums par to, vai mācības 1. klasē tiks sāktas bērnudārzā vai skolā, paliks pašvaldību ziņā.

Šadurskis pārraidē pauda, ka nemainās galvenais – sākt mācības Latvijā iespējams no piecu gadu vecuma. Tā tas ir pašlaik, un būs turpmāk. Taču pašlaik bērni saņem vidējo izglītību 19 gadu vecumā, bet IZM vēlas ieekonomēt gadu, lai bērni beigtu mācības 18 gadu vecumā.

Viņš apgalvoja, ka sešgadīgajiem skolēniem tikšot radīta labvēlīga vide un vecākiem nav pamata bažām.

Tāpat ministrs bija ļoti neapmierināts ar reformas kritiku no Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības puses, – viņš apgalvoja, ka šie izteikumi viņam dažkārt atgādina pasaku "Ansītis un Grietiņa pasaku mežā.

Ja paklausoties arodbiedrības, iznāk, ka skolotāji neko nezina: ne kā mācīt bērnus no sešu gadu vecuma, lai arī darījuši to visu mūžu, ne arī kāda būs jaunā izglītības programma. "Nezina, nezina, nezina… tikai skolotāji pie mums ir gudri cilvēki," – pārliecināts politiķis.

Viņš atzīmēja, ka arodbiedrība kritizē visus aspektus.

"Pedagogiem palielināja algas, bet, paklausoties arodbiedrības, iznāk, ka kļuvis vēl sliktāk, mazāk naudas," – pauda neizpratni Šadurskis pārraidē.

Viņš skaidroja, ka Latvija visiem spēkiem cenšas celt pedagoga profesijas prestižu, taču pēc tādiem izteikumiem viņš nesaprot, kā jaunieši var izvēlēties šo specialitāti. Politiķis uzsvēra, ka saprot vēlmi "vaimanāt", taču patlaban kritikas jau esot pārlieku daudz.

Ziņu lente
0