Smiltis sāls vietā: portālā Manabalss.lv parādījusies jauna petīcija

© Sputnik / Тарас Литвиненко / Pāriet pie mediju bankasСолепромысел в Крыму
Солепромысел в Крыму - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas pašvaldība cīnās ar apledojumu ar sāls palīdzību, kura dēļ cieš automobiļi, gājēju apavi un mājdzīvnieku ķepas, taču atteikties no tā negrasās – smiltis Latvijas klimatā ir bezjēdzīgas.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv parādījusies jauna petīcija — "Par pilsētas ielām bez sāls!".

Cilvēki, dzīvnieki un automobiļi pelnījuši ar gadiem pārbaudītu apledojuma apkarošanas līdzekli – smiltis, nevis agresīvo sāli, apgalvo idejas autors Filips Kapustins.

"Pilnīgi nekaitīgu pret apledošanas materiālu nav, taču smiltis mazāk bojā apavus un automašīnu virsbūves nekā sāls. Sāls neizmantošana nodrošinās to, ka ziemas sezonā mazāk tiek bojātas mājdzīvnieku ķepas, cilvēku apavi, automašīnu virsbūves, ceļa kvalitāte un visi citi aspekti, kas saistīti ar pārmērīgu sāls lietošanu uz pilsētu ceļiem."

 

Diskusijas iniciatori atzīst: atteikšanās no sāls un pāreja uz ekoloģisku apledojuma apkarošanas līdzekli – smiltīm – ir dārgs risinājums. Taču, viņi piedāvā izmantot sāli šoseju un lielceļu apstrādei ārpus apdzīvotām vietām, savukārt pilsētās izmantot smiltis. Ar šādu piedāvājumu gatavi strīdēties Rīgas domē.

Galvaspilsētas Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola paziņoja Latvijas Radio 4 raidījumā "Doma laukums", ka pašvaldība ir gatava diskusijai, taču uzstāj uz esošās pieejas pareizības.

"Mēs esam gatavi paskaidrot, kādēļ šis piedāvājums neder esošajā situācijā. Pirmkārt, mums jau ir noslēgts līgums par ielu uzturēšanu ziemā, kur ir noteikts konkrēts materiāls – sāls. Otrkārt, mēs esam izpētījuši dažādu pilsētu pieredzi. Piemēram, Sanktpēterburga. Tur arī centās pāriet pie smilts izmantošanas. Taču tas bija iespējams tikai zemā gaisa temperatūrā – no mīnus divdesmit un zemāk. Tašu mūsu mainīgajos laikapstākļos un snigšanā tās ir bezpalīdzīgas.Vēl viena problēma, pēc kuras viņi atteicās no smilšu izmantošanas, — tie ir putekļi. Smilšu graudi noklāja ne vien ielas un trotuārus, bet pat mājas – līdz otrajiem stāviem. Un mehāniski attīrīt tās nebija iespējams."

 

Portāla Jauns.lv žurnālisti jau rakstījuši par to, ka Rīgas ielas praktiski pārvērtušās par sāls krātuvēm, taču arī nonāca pie secinājuma, ka sālim nav alternatīvas: granulas dažu stundu laikā aizsitīs ciet pilsētas kanalizāciju, kuras modernizācijai nepietiek naudas.

Ziņu lente
0