Ohlobistins izsmēja Rinkēviču par aizliegumu iebraukt homofobijas iegansta dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Persona non grata Latvijā aktieris Ivans Ohlobistins – par aizlieguma iebraukt republikā iemesliem un sekām.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Krievijas aktieris, režisors un literāts Ivans Ohlobistins intervijā žurnālam "Koroļevskije vorota" nosauca par "absurdu" aizliegumu iebraukt Latvijā homofobijas iegansta dēļ no personas puses, kura paziņojusi par savu homoseksuālo orientāciju.

Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs 2014. gada 24. oktobrī pasludināja Ohlobistinu par persona non grata, aizliedzot viņam iebraukt un uzturēties valstī. Mākslinieks iekļauts melnajā sarakstā dēļ izteicieniem, kuri it kā kurina etnisku naidu, paskaidroja toreiz Latvijas ārlietu ministrs. Ukraina aizliedza Ohlobistinam iebraukt valstī 26. oktobrī, Igaunija — 5. novembrī. 7. novembrī Rinkēvičs atklājās, paziņojot par savu homoseksuālo orientāciju.

"Iebraukšanu Latvijā aizliedz ar manas netolerances un homofobijas ieganstu. Būdams kristietis, man tā ir jāuzskata. Aizliegumu iniciēja diplomātiskā korpusa vadītājs, kurš nākamajā dienā atklājās. Tas taču ir absurds. Viņa mēroga diplomātiskajai personai saskaņā ar visiem kanoniem nav tiesību uz privāto dzīvi, jo viņš pārstāv visu valsti," paziņoja Ohlobistins.

Viņš atzīmēja, ka Igaunija iekļāva viņu melnajā sarakstā "profilaktiski, visādam gadījumam".

Южный берег Крыма. Бухта Ласпи - Sputnik Latvija
Deportētā krievu žurnāliste: Latvijas iedzīvotāji interesējas, kā nokļūt Krimā

"Kad es pavaicāju viņu vēstniekam — kādēļ, viņš atbildēja: "Pagaidām nezinām," pastāstīja mākslinieks.

Ohlobistins atzinās, ka viņu sarūgtina pieņemto lēmumu absurdums.

"Savādāk es nevarēju pateikt, tie būtu meli. Es tiešām uzskatu, ka Ukrainā notika valsts apvērsums. To izprovocēja anglosakšu civilizācija, kura nekautrējoties vienmēr nav mīlējusi mūs un uzskatījusi par sāncensi. Viņiem mēs esam otrās šķiras cilvēki, patīk mums tas vai nē. Un lai cik mēs nebraukātu ar viņu mašīnām, lai arī cik mēs nepiktu viņu bikšeles, viss tā arī paliks. Vismaz pagaidām," uzskata aktieris.

Ohlobistins uzsvēra, ka nevarēja palikt malā Ukrainas notikumu laikā.

"Mani stipri ietekmēja situācijas ar Arodbiedrību namu Odesā, kur gāja bojā cilvēki, ar Donbasu. Tā iedzīvotājiem bija konstitucionālas tiesības paust savu viedokli — taču viņiem nolēma nejautāt, nosūtīja ieročus. Es nevarēju distancēties no šīs vardarbības un fašisma, kurā gāja bojā krievu ļaudis," paskaidroja viņš.

Pēc Ohlobistina sacītā, viņš saprata, ka iebraukšanas aizliegumi ietekmēs viņa darbu.

Скриншот интернет-ресурса Литвы Vatnikas, архивное фото - Sputnik Latvija
Lietuvā slēdza portālu ar nelojālo pilsoņu sarakstu

"Apzinājos, bet ko darīt. Es varu kļūdīties savā pārliecībā, taču es vismaz izsaku to un atstāju iespēju mani pārliecināt par pretējo. Vienmēr esmu gatavs uzklausīt atzītu gudru cilvēku un sekot viņa rekomendācijām, taču tā kā šobrīd ir deficīts uz atzītiem gudriem cilvēkiem, nākas pašam, lauku stilā, panākt taisnību. Otrkārt, esmu pārliecināts, kad skatītājs atdod tev visvērtīgāko, kas viņam ir, — sava mūža laiku, — tu esi viņam parādā. Turēt aiz muguras sakrustotus pirkstus nozīmētu nodevību," paskaidroja Ohlobistins.

Sākot ar 2014. gadu, Latvija iekļāva melnajā sarakstā Krievijas pilsoņu sarakstu, kuru vidū ir aktieri un dziedātāji, reliģiskas un sabiedriskas personas. Par persona non grata republikā tika pasludināti, tostarp, mākslinieki Josifs Kobzons, Oļegs Gazmanovs, Valērija, Dmitrijs Pevcovs, kā arī protodiakons Andrejs Kurajevs, žurnālisti Olga un Anatolijs Kurlajevi. Februāra beigās Rinkēvičs aizliedza iebraukšanu Latvijā 49 Latvijas pilsoņiem saskaņā ar tā saucamo Magņitska sarakstu.

Ziņu lente
0