"Leģionāru slimības" apkarošana palielinās karstā ūdens rēķinus par 5-10%

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasВодопроводный кран
Водопроводный кран - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai ierobežotu legionelozes izplatīšanos Ekonomikas ministrija izstrādāja grozījumus, kuri liek namu pārvaldniekiem nodrošināt izejošā karstā ūdens temperatūru ne zemāk par +55 grādiem.

RĪGA, 7. marts – Sputnik. Latvijas valdība apstiprināja dzīvojamu namu sanitārās apkalpošanas noteikumu grozījumus, saskaņā ar kuriem karstā ūdens temperatūra, kura tiek padota dzīvojamās mājās, nedrīkst būt zemāka par 55 grādiem pēc Celsija skalas. Šāda norma tiek ieviesta, lai ierobežotu legionelozes izplatīšanos, vēsta rus.tvnet.lv.

Вакцинация - Sputnik Latvija
Latvijā varētu kļūt obligātas potes pret gripu

Atsevišķos namos tas varētu palielināt karstā ūdens rēķinus par 5-10%. Grozījumi tāpat liek namu pārvaldniekiem izplatīt starp dzīvokļu īpašniekiem un citiem iedzīvotājiem informatīvos materiālus par individuālajiem profilakses pasākumiem, lai ierobežotu slimības izplatīšanos.

Saskaņā ar slimību profilakses un kontroles centra datiem, pēdējos piecos gados gada laikā Latvijā tiek vidēji reģistrēti 33 legionelozes saslimšanas gadījumi.

Legioneloze ir asa pneimonijas tipa infekciju saslimšana, ko izraisa dažādi mikroorganismu veidi, kuri attiecas pie Legionella dzimtas. Saslimšana parasti norit ar izteiktu drudzi, vispārējo intoksikāciju, plašu, centrālās nervu sistēmas un gremošanas orgānu bojājumiem.

Ar legionelozi saslimst cilvēki, kuri ieelpojuši ūdens tvaikus vai piles, kurās atrodas baktērijas legionellas. Taču dzert inficēto ūdeni ir droši – kuņģī baktērijas nevar nodarīt cilvēkam kaitējumu, atšķirībā no plaušām. Ja jums mājās ir boilers, ko jūs sen neesat lietojuši, ūdeni tajā ir kārtīgi jāsakarsē, pirms došanās dušā. Līdz 50 grādu ūdens temperatūrai baktērija izdzīvo, taču nevairojas, 55 grādu temperatūrā baktērijas nomirst 5-6 stundu laikā, savukārt 60 grādu temperatūrā baktērijas nomirst 32 minūšu laikā. 65 grādos baktērijas nomirst 2 minūšu laikā, savukārt 70-80 grādu temperatūra nodrošina tūlītēju dezinfekciju.

Ziņu lente
0