Ventspils mērs: uzbrukumu Latvijas bankām organizējušas ASV

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils mērs Aivars Lembergs un publicists Vladimirs Lindermans ir vienisprātis: skandāls ap ABLV un Latvijas Bankas prezidentu ir jāsaista ar ASV, nevis Krievijas interesēm.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Problēmas Latvijas banku sistēmā ir izdevīgas ASV, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.

"Jebkuras lielas bankas problēmas kļūst par banku sistēmas problēmām. Rezidentus tās neietekmē. Taču Latvija atvadās no sapņa kļūt par banku norēķinu, apkalpošanas un finanšu vispasaules centru. Šis sapnis ir apglabāts. Taču tāda situācija ir ASV interesēs — amerikāņi attīra sev vietu Trampa kolēģiem un viņa aprindām," — teica Lembergs radio Baltkom ēterā.

Pēc Lemberga vārdiem, Rimšēviča aizturēšana un apsūdzības pret ABLV nebūt nav Krievijas uzbrukums.

"Tās ir muļķības. Tas vairāk līdzinās ASV, nevis Krievijas uzbrukumam. Viņi attīra sev vietu finanšu biznesā. Mēs esam pārāk maza valsts, lai ar viņiem sacenstos. Pasaulē viss notiek pēc džungļu likuma," — atzīmēja politiķis.

Vasaļvalsts kontrole

Lemberga viedoklim vispārējos vilcienos piekrīt arī publicists un sabiedriskais darbinieks Vladimirs Lindermans. Pēc viņa vārdiem, cīņa ar korupciju ir amerikāņu iemīļotā nodarbe.

"Amerikāņi vēlas, lai finanšu plūsmas viņu kontrolētajās valstīs būtu viņiem, amerikāņiem, pārskatāmas. Tā viņi kontrolē vasaļvalsts politisko sistēmu. Atgādināšu, ka šim nolūkam ar ASV atbalstu tika radīts KNAB, kurš var rīkoties, apejot citus specdienestus," — rakstīja Lindermans savā lapā Facebook.

Pēc viņa domām, amerikāņi uzskata, ka Latvijā ar finanšu sektora ierēdņu atbalstu atmazgāta nauda no Krievijas. Un šajā plaknē saskārušās Guseļņikova biznesa intereses, kurš apsūdz Latvijas Bankas vadītāju par kukuļu izspiešanu, un amerikāņu politiskās intereses.

Savukārt Latvijas valdība šajā skandālā nav izdomājusi neko labāku, kā rādīt ar pirkstu uz Krieviju, atzīmēja publicists.

Latvijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Valsts departaments apsolīja atbalstīt Latviju cīņā par spēcīgu finanšu sektoru

"Latvijas valdība nav izdomājusi neko labāku, kā atbildēt pēc principa "tu pats esi muļķis", pareizāk sakot, "tu pats esi Kremļa aģents". It kā Guseļņikovs un vēl kaut kādi vārdā nesaukti baņķieri iecerējui šo skandālu pēc Maskavas pasūtījuma, lai nomelnotu un nobeigtu. Latviju. Tā sakot, pasniegt dāvanu valsts simtgades svētkos. Tad jau ejiet līdz galam un paziņojiet, ka NATO bijušais ģenerālsekretārs (Anderss Fogs Rasmusens, kurš nesen kļuva par Norvik Bankas padomes priekšsēdētāja vietnieku — red.) ir krievu spiegs," — raksta Lindermans.

Pirms dažām dienām Latvijā izcēlās skandāls, kas saistīts ar apsūdzībām naudas atmazgāšanā attiecībā pret ABLV Bank. Finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN, kurš atrodas ASV Finanšu ministrijas pakļautībā, 13. februārī paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanu, un piedāvāja bloķēt tās korespondenta kontus dolāros. FinCEN paziņojums liecina, ka banka bijusi saistīta ar Ziemeļkorejas ieroču programmu. Tāpat FinCEN paziņojumā teikts, ka Latvijas ABLV Bank vadība uzpirka ierēdņus, kad viņu augstā riska biznesam draudēja ar tiesībaizsardzības rīcību.

Bankā savukārt paziņoja, ka amerikāņu apsūdzības pamatā ir nepamatota un nepatiesa informācija. Bankā uzsvēra, ka nekad nav devuši kukuļus amatpersonām. Ar savām apsūdzībām FinCEN nodarījis ievērojamu kaitējumu bankas reputācijai, atzīmēja ABLV Bank. Banka vērsusies Latvijas tiesībsargājošajās iestādēs — Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Valsts policijā — ar lūgumu pārbaudīt FinCen apgalvojumus.

Глава центрального банка Латвии Илмар Римшевич - Sputnik Latvija
Labs draugs iemaksājis drošības naudu 100 tūkstošu eiro apmērā par Rimšēviča atbrīvošanu

Dažas dienas pēc ASV FM paziņojuma publikācijas Latvijā izcēlās jauns skandāls ap Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču. Viņš tika aizturēts aizdomās par kukuļa izspiešanu un saņemšanu 100 tūkstošu eiro apmērā. Vēlāk ierēdnis tika atlaists pret ķīlu 100 tūkstošu eiro apmērā. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbauda ziņas par to, ka bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds un augstu stāvošs finanšu sektora darbinieks izspieduši kukuļus no Norvik Bankas lielākā akcionāra Grigorija Guseļņikova. Intervijā Associated Press baņķieris paziņoja, ka kukuļu izspiešanā iesaistīts Rimšēvičs. Pats Rimšēvičs to kategoriski noliedz. Virkne politiķu un žurnālistu Latvijā, kā arī amerikāņu mediji izteica pieņēmumu, ka skandālā ap Latvijas Bankas prezidentu ieinteresēta Krievija. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot šos pieņēmumus, paziņoja, ka tas izskatās kā "uzmācīgas idejas izpausme".

"Jūs vērojat to, ka no dažādām galvaspilsētām dažādos līmeņos pret Krieviju tiek izvirzītas apsūdzības negaidītākajos virzienos. Tas viss jau izskatās kā uzmācīgas idejas izpausme, jo katru reizi tamlīdzīgiem paziņojumiem trūkst mēra sajūtas un realitātes izjūtas," — teica Peskovs.

Ziņu lente
0