Šadurskis: pedagogus mācīsim kursos

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar neoficiāliem datiem, Rīgā vien uz pasniegšanas kursiem latviešu valodā var nosūtīt sešsimt pedagogu; šogad tāpat turpināsies skolu slēgšana un reorganizēšana.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Izglītības ministrija plāno nosūtīt uz kursiem mazākumtautību skolu skolotājus, kuri šobrīd pasniedz savus priekšmetus citās valodās. Par to izglītības ministrs Kārlis Šadurskis pastāstīja intervijā avīzei Neatkarīgā Rīta Avīze

Ministrs uzsvēra, ka jebkuram skolotājam ir jāpārzina latviešu valoda C1 līmenī vai augstāk.

Министр образования и науки Карлис Шадурскис - Sputnik Latvija
Šadurskis neiebilst tam, ka latviešu bērni sāks runāt krieviski

"Saprotams — ja savu priekšmetu pasniedz citā valodā, valsts valoda var piemirsties. Tāpēc pedagogiem ir paredzēti kursi," pastāstīja Šadurskis.

Pēc viņa sacītā, neoficiālos informācijas avotos izskanējusi informācija par to, ka Rīgā kursi būšot nepieciešami apmēram sešsimt pedagogiem. Pārējās Latvijas pilsētās šis skaitlis varētu būt mazāks.

"Kursu programma praktiski jau ir izstrādāta, arī finanšu un mācībspēku resursi mums ir," paziņoja ministrs.

Profesionālās kvalifikācijas pilnveidošanai, tostarp, valodas iemaņu uzlabošanai, no 2018. līdz 2020. gadam no valsts budžeta plānots piešķirt 3,6 miljonus eiro. Vēl 3,3 miljoni eiro šiem mērķiem tiks piesaistīti no Eiropas struktūrfondiem.

Ko darīt ar "lieko"

Pašvaldībām ir jāpieņem lēmums par skolu tīkla reorganizēšanu līdz 1. martam. Pēc ministra sacītā, šobrīd norisinās aktīvas pārrunas ne vien sakarā ar pašām mācību iestādēm, bet arī par ceļu infrastruktūru un iespējām pārvadāt skolēnus.

Līga Pabērze - skolotāja ar 62 gadu stāžu - Sputnik Latvija
Šadurskis: daļa pedagogu zaudēs darbu, atlikušie saņems pa 1500 eiro

"Kopumā arī šogad tendence būs nemainīga — tiks slēgtas un reorganizētas tās skolas, kur trūkst skolēnu. Precīzi skaitļi gan būs zināmi aptuveni aprīļa beigās," uzsvēra Šadurskis.

Tāpat Kārlis Šadurskis pastāstīja, kas tiek plānots tiem pedagogiem, kuri zaudēs darbu skolu skaita samazināšanas dēļ.

"(Šobrīd mēs) apspriežam pēdējās detaļas, bet idejiski — ja pirmspensijas vecuma pedagogs (trīs gadus pirms pensijas) ar vismaz 20 gadu stāžu skolas reorganizēšanas vai slēgšanas gadījumā zaudē darbu, viņš sešus mēnešus saņem pabalstu savas vidējās algas apmērā," paziņoja Šadurskis.

Pēc ministra sacītā, trīs mēnešus pabalsts tiks garantēts, nākamajos trīs mēnešos — ar nosacījumu, ka cilvēks tā arī neatrada citu darbu.    

Ziņu lente
0