Politika

Koalīcija vienojusies ierobežot Latvijas Bankas vadītāja pilnvaru termiņu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šobrīd atlaist Latvijas Bankas prezidentu iespējams tikai pēc viņa paša gribas vai pēc tiesas sprieduma.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Valdošās koalīcijas partijas konceptuāli atbalstījušas piedāvājumu ierobežot Latvijas Bankas prezidenta amata termiņu maksimāli ar diviem termiņiem, kā arī likuma grozījumus, kuri paredz iespēju atsaukt no amata Centrālās bankas vadītāju, pateica žurnālistiem premjerministrs Māris Kučinskis, vēsta Mixnews.lv.

Šobrīd likumā par Latvijas Banku nav noteikti šādi ierobežojumi. Saskaņā ar Latvijas Bankas likumu, Saeima drīkst atbrīvot Latvijas Bankas prezidentu no amata tikai gadījumā, ja ir saņemts viņa personīgais iesniegums. Tāpat Latvijas Bankas prezidents var tikt atlaists, ja viņš ir izdarījis pārkāpumus, kuri tiek uzskatīti par nopietniem, saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas nolikumu, taču tikai pēc tam, kad spēkā stājas tiesas spriedums.

ECB - Sputnik Latvija
"Latvijas iekšējā lieta": Eirogrupa nekomentē Rimšēviča lietu

Koalīcija ir gatava izvirzīt šādu likumprojektu, taču sākumā Finanšu ministrija apspriedīs piedāvājumu ar Eiropas Centrālo banku.

Tāpat likumā ir jāparedz iespēja apturēt Latvijas Bankas prezidenta pilnvaru kriminālprocesa laikā, uzskata koalīcijā.

Grozījumus piedāvājusi "Vienotības" partija. Tā piedāvā noteikt maksimāli divus termiņus arī citām amatpersonām, kurām šobrīd ierobežojumi nav noteikti, piemēram, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājiem un Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš aizturēja Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču. Viņš tiek turēts aizdomās krimināllietā saskaņā ar pantiem par kukuļu pieprasīšanu un saņemšanu lielos apmēros.

Par to, ka Rimšēvičam pašam ir jāatkāpjas no amata, lai mazinātu reputācijas zaudējumu Latvijas Bankai un valstij, iepriekš paziņoja Saeimas spīkere Ināra Mūrniece un Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Rimšēvičs ieņem Latvijas Bankas prezidenta amatu kopš 2001. gada. Viņš tika divas reizes atkārtoti ievēlēts šim amatam — 2007. un 2013. gadā.

Ziņu lente
0