Visas Baltijas valstis apstiprinājušas Rail Baltica trasi un plānojumu

© Foto : RailbalticaProjekta Rail Baltica vizualizācija
Projekta Rail Baltica vizualizācija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Valsts pārvaldes ministrija apstiprinājusi Rail Baltica dzelzceļa līnijas teritoriālo plānu, tādējādi noslēdzot trases plānošanas procesu.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik. Pēc Baltijas valstu kopuzņēmuma RB Rail izpilddirektores un valdes priekšsēdētājas Baibas Rubesas sacītā, Rail Baltica dzelzceļa maģistrāles teritoriālais plānojams ir apstiprināts visās trijās Baltijas valstīs, vēsta Grani.lv.

Igaunijas valsts pārvaldes ministrs Jāks Ābs trešdien, 14. februārī, apstiprināja Rail Baltica dzelzceļa līnijas teritoriālo plānu. Lietuva apstiprināja trases teritoriālo plānojumu jau 2016. gada augustā. 2017. gada janvārī apstiprināja dzelzceļa posmu no Kauņas līdz Latvijas robežai. Šobrīd tiek veikti papildu pētījumi trases posmā Kauņa-Polijas robeža.

Rubesa piebilda, ka tagad Rail Baltica centrālajam koordinatoram RB Rail ir jāizstrādā tehniski risinājumi un detalizēts infrastruktūras celtniecības projekts Baltijas valstīs.

Nesaskaņas neapturēs Rail Baltica

Iepriekš ziņots, ka nesaskaņas starp Lietuvu, Latviju un Igauniju dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica projekta īstenošanā varētu novest pie tā, ka viņi nesaņems turpmāko ES finansējumu, kas plānots 120 miljonu eiro apmērā.

Tostarp, ES neapmierinātību šoreiz izraisījis stāsts par Rubesas atstādināšanu, kurai izteica neuzticību Lietuvas un Igaunijas akcionāri, savukārt Latvijas valdība viņas atstādināšanu neatbalstīja.

Eiropas Parlaments - Sputnik Latvija
Eirokomisārs draud nedot Baltijas valstīm Briseles naudu

Rail Baltica vadītāji Lietuvā un Igaunijā pauda neapmierinātību ar RB Rail valdes priekšsēdētājas darbu, jo, pēc viņu sacītā, viņai nav izdevies atrisināt pretrunas uzdevumu un atbildības sadalīšanā starp dalībvalstīm un projekta koordinatoru. Taču visas trīs Baltijas valstis pateica, ka, neskatoties uz nesaskaņām, projekts viņu valstīs turpināsies saskaņā ar plānoto.

Pērnā gada beigās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārstāvji konferences gaitā Viļņā atklāja savus plānus attiecībā uz Rail Baltica. Satiksme pa maģistrāli varētu sākties jau 2026. gadā. Dzelzceļa celtniecībai nepieciešamo zemesgabalu izpirkšanu bija plānots pabeigt jau līdz 2017. gada beigām.

Projekta īstenošanai ir jānorit vairākos posmos: Igaunija grasās sākt ar posmu Pērnava — Rapla, savukārt Lietuva sāks ar posmu Kauņa — Ramīgala. 2020. gadā Latvija pārbūvēs Rīgas Centrālo staciju.

Dzelzceļam Rail Baltica, kura garums būs 730 kilometri, ir jāsavieno Rietumeiropas valstis ar Baltijas valstīm caur Varšavu, Viļņu, Kauņu, Rīgu, Tallinu un tālāk — ar prāmja palīdzību — ar Somiju. Latvijā un Igaunijā trases garums sastādīs apmēram 300 kilometrus, Lietuvā — 360 kilometrus.

 

Ziņu lente
0