Pavisam kaunu zaudējuši: elektroenerģijas rēķini nogalina baznīcas Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovKrucifikss
Krucifikss - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Milzīgie rēķini par elektroenerģiju radījuši ne tikai zemnieku un biznesa pārstāvju, bet arī Latvijas baznīcu pārstāvju sašutumu.

RĪGA, 16. februāris — Sputnik. Dzirciema evaņģēliski luteriskā baznīca Tukuma novada Zentenes pagastā sūdzās par milzīgajiem elektroenerģijas rēķiniem. Informāciju par to baznīca publicēja savā lapā tīklā Facebook.

"Lūk, kādu rēķinu saņēmām par janvāri, par 5 kw ir jāmaksā teju 50 euro. Izveidojās nenormāla situācija, proti, padomju vara mēģināja iznīcināt baznīcas — aizliedzot kristības un laulības. Šobrīd tas notiek, uzliekot nesamērīgus elektrības rēķinus, BAZNĪCA NAV KOMERCUZŅĒMUMS, un nav peļņas ienākumi. Dieva brīnums ir tas, ka katru mēnesi mēs savelkam galus! Vecas tantiņas, kuras nāk uz Dievkalpojumiem, nevar saziedot tik lielu naudas summu katru mēnesi. Elektrum ir galīgi zaudējuši kaunu. Mīļie cilvēki, aicinu rakstīt komentāros Jūsu viedokli un kā izkļūt no šīs situācijas? Lūdzu dalāties ar šo ziņu."

Publikāciju pavada elektrības rēķins, kurā redzams, ka jāapmaksā ne tikai "nodedzinātie" 5 kilovati elektrības, bet arī pārvades un sadales pakalpojumi (22,16 eiro) un obligātā iepirkuma komponente (OIK) — 18,22 eiro.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens - Sputnik Latvija
Zemnieku elektrības rēķinus apspriedīs ministra sapulcē

Komentētāji tūlīt pievērsa uzmanību tam, ka baznīca izmanto pārāk jaudīgu pieslēgumu. "Ja patērē 5kw, tad kam jums 25A?" — prasa Anguss Makgaivers.

Uz to Dzirciema evaņģēliski luteriskā baznīca atbildēja: "Ziemā uz Dievkalpojuma laiku ieslēdzam infrasarkanos sildītājus 8 gb x1kw un ērģelēm 3 fāžu motors plus apgaismojums."

"Ne jau Elektrum vaina tā ir, bet valsts no 01.01.2018. mainīja OIK, attiecīgi varat izsvērt par slodzes samazinājumu, pie vienfāžu pieslēguma, OIK likme būtu 1.21EUR," — iesaka Kristīne Kikj.

"Izrādās, arī lielai daļai zemnieku ir problēma ar rēķiniem. Tas ir visiem, kam ir pieslēgtas lielas jaudas pieslēgumi, bet patērē maz. Sezonālajos darbos atkal ir vajadzīga liela jauda iekārtām. Agrāk esot bijusi iespēja šīs jaudas uz to brīdi samazināt, kad tas nav vajadzīgs, tagad to nevar. Kārtējo reizi pierādās, ka pie šī visa ir ķērušies neprofesionāļi un muļķi, radot jaunu nodokli ar liegtu iespēju par to nemaksāt," — atzīmēja Anguss Makgaivers.

"Es mīlu šo valsti"

Par to, cik pārsteigts bijis, jauno elektrības rēķinu saņemot, stāsta arī Latvijas reklāmas guru Ēriks Stendzenieks.

"Nevaru iedomāties nevienu valsti, kur, elektrības rēķiniem mājsaimniecībām pēkšņi pieaugot par 40-60%, tauta nebūtu ielās.  Ā, ok, Latvija," — viņš ironiski raksta savā lapā Twitter.

​Pēc tam viņš piebilda, ka rēķini pieauguši ievērojami: "Nē, izaug arī rēķiniem 60 eur apmērā. Bija 60, tagad 90. Man Kolkā bija 160, tagad 220."

Daži pārmeta Stendzeniekam, ka viņš pats ielās neparādās, ko tad lai runā par tautu. Citi viņa sašutumu atbalstīja.

"Bet vai varat iedomāties valsti, kur pie 0,0 KW būtu jāmaksā par piegādi 1,24  eiro  bet par OIK 1.00 eiro. 1 fāze. Kāpēc man katru mēnesi jāmaksa OIK, ja elektrību nepatērēju?" — bija sašutusi Ilze Ostrovska.

​​"Par nodegušas mājas pieslēgumu kur patēriņš ir "nulle", bija 5 + PVN, kļuva 9,04+PVN. Es mīlu šo valsti:)," — pastāstīja par savu rēķiju lietotājs ar segvārdu Valdes loceklis.

​Atgādināsim, ka Latvijas iedzīvotājus elektroenerģijas rēķini ir šokējuši, un savus iespaidus viņi stāsta sociālajos tīklos. Parlamenta opozīcija vāc parakstus, lai nepieciešamības gadījumā pieprasītu ekonomikas ministra Arvila Ašeradena demisiju.

Viņu vaino par elektroenerģijas cenu straujo celšanos, kā rezultātā cieš gan zemnieki, gan citi Latvijas iedzīvotāji.

Ziņu lente
0