Eksperte: Latvijai ir jāiemācās šķirot atkritumus divu gadu laikā

© Pixabay / blickpixelAtkritumu šķirošana
Atkritumu šķirošana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz 2020. gadam pārstrādāto atkritumu apjomam Latvijā ir jāpalielinās gandrīz divas reizes; ja problēma ar pārstrādājamo atkritumu daudzumu netiks atrisināta līdz 2020. gadam, tad valstij draud sodi.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju sāk šķirot atkritumus, paziņoja radio Baltkom ēterā Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas priekšsēdētāja Rūta Bendere.

Pēc viņas sacītā, šodien cilvēki maksā ievērojamu naudu par atkritumu izvešanu, un bez šķirošanas šo pakalpojumu cena tikai pieaugs.

"Cilvēku psiholoģijai ir jāmainās, mums ir jārēķinās ar apkārtējo vidi. Atkritumiem nav jāguļ izgāztuvē, tiem ir jābūt pārstrādātiem, un tādā veidā mēs ietaupīsim naudu. Jo šobrīd resursi vēl nav tik dārgi, savukārt pēc gadiem 20 vai 30 to vispār varētu vairs nebūt. Mēs maksāsim vēl lielākas summas," pateica Bendere.

Atkritumi - Sputnik Latvija
Vērtīgie atkritumi: augs atkritumu izvešanas izmaksas

Tāpat viņa piebilda, ka, saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām, līdz 2020. gadam pārstrādāto atkritumu apjomam Latvijā ir jāpalielinās gandrīz divas reizes — līdz 50%. Ja problēma ar pārstrādājamo atkritumu daudzumu netiks atrisināta līdz tam laikam, tad valstij draud sodi.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, no 2015. gada līdz 2017. gada vidum valstī tika uzsāktas sešas krimināllietas sakarā ar noziegumiem pret dabu, saskaņā ar zemes, meža un ūdens piesārņošanu vai atkritumu parādīšanās un atmosfēras gaisa piesārņošanas pantiem.

Vienu no pēdējām krimināllietām policija uzsāka sakarā ar liela mēroga ugunsgrēka faktu, kurš notika atkritumu poligonā Slokā. Ugunsgrēku neizdevās nodzēst gandrīz trīs dienu garumā, tam tika piešķirta augstākā sarežģītības pakāpe A1. Latvijas Veselības inspekcija paziņoja, ka gruntsūdeņi pēc ugunsgrēka tika piesārņoti, un dzert ūdeni no individuālajām ūdens ieguves vietām netālu no izgāztuves, kur notika ugunsgrēks, nedrīkst.    

Ziņu lente
0