Latvijas armija nevar iesaukt karavīrus iedzīvotāju slikto zobu dēļ

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas armijai trūkst 1,5 militārpersonu, tostarp, trūkums saistīts ar iedzīvotāju zobu slikto stāvokli.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Zobu problēmas potenciālajiem rekrūtētajiem rada kadru deficītu Latvijas armijā. Nacionālie bruņotie spēki ir spiesti apmaksāt karavīru zobu ārstēšanu, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Delfi.

Kopumā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku profesionālais dienests ir nokomplektēts par 70%. Šobrīd tie ir 5 tūkstoši militārpersonu, kaut gan nepieciešami 6,5 tūkstoši.

Mācību ietvaros Ziema karavīri apguva izdzīvošanas tehniku bargos laikapstākļos. - Sputnik Latvija
Bargā "Ziema": NATO karavīri Latvijā nirst āliņģī

"Mēs esam atklājuši, ka sabiedrībai, Latvijas pilsoņiem ir diezgan slikts stāvoklis ar zobu higiēnu, ar zobiem. Dažreiz cilvēkiem pat ir līdz 40% bojāti zobi. Atbilstoši prasībām tādu nevarējām iesaukt bruņotajos spēkos. Tāpēc mēs rekrūtētajiem par savām finansēm palīdzam uzlabot to zobu stāvokli," pateica žurnālistiem NBS komandieris Leonīds Kalniņš.

Latvijā ir profesionālā armija. Iesaukšana armijā tika atcelta pirms valsts iestāšanās NATO 2004. gadā. Neskatoties uz iespēju izveidot prestižu karjeru Nacionālajos bruņotajos spēkos, bezmaksas izglītību, algu, sākot ar 850 eiro uz rokām, bezmaksas veselības apdrošināšanu un vairākiem citiem bonusiem, dienēt gribētāju profesionālajā armijā nav pietiekoši daudz.

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki - Sputnik Latvija
Par dienestu NBS sola maksāt vairāk par 800 eiro

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja par Nacionālo bruņoto speķu plāniem pazemināt iesaucamo fiziskās sagatavotības un veselības prasību līmeni, lai uzņemtu nepieciešamo cilvēku skaitu. Pēc NBS Apvienotā štāba priekšnieka Ivo Mogiļnija sacītā, rekrūtēšanas komisija atļaus potenciālajam rekrūtētajam iestāties NBS rindās, pat ja viņa veselības stāvoklis neatbildīs minimālajiem standartiem. Pēc tam armija piestrādās pie tā, lai trīs mēnešu laikā jaunietis spētu sasniegt minimālo līmeni. Ja šajā laikā tas izdosies, viņam atļaus turpināt pamatkursus armijas dienestā, ja nē, tad potenciālais karavīrs tiks atlaists no armijas.

Latvijas politiķi un vienkāršie iedzīvotāji laiku pa laikam izsaka idejas par obligātā armijas dienesta atjaunošanu. Taču aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis paziņoja, ka Latvija nevar atļauties obligāto dienēšanu armijā, jo tam esot nepieciešami ievērojami resursi un attīstīta infrastruktūra, kuras Latvijas teritorijā nav.    

Ziņu lente
0