Valsts kontrole sagrāvusi Latvijas armijas iepirkumu sistēmu

© LiepājaВоенные Латвии
Военные Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilnu atbildību par armijas iepirkumiem neviens nenes, savukārt dalīta iestāžu atbildība ļauj tām neiedziļināties procesos – tādi ir Valsts kontroles revīzijas rezultāti.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Latvijas aizsardzības nozares centralizēto iepirkumu sistēma ir neefektīva – tādi ir Valsts kontroles veiktās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) nodrošināšanas revīzijas secinājumi, raksta avīze "Segodņa". Revīzija tika veikta laika posmā no 2014. gada janvāra līdz 2017. gada jūnijam.

Eiro banknotes un kalkulators - Sputnik Latvija
Valsts kontrole pārbaudīs Rīgas domes tēriņus

Revīzijas gaitā tika izanalizēta informācija par 1000 iepirkumiem, tostarp, 456 centralizētiem. Revīzijas beigās Valsts kontrole sagatavoja 21 rekomendāciju NBS nodrošinājuma plānošanas sistēmas uzlabošanai.

"Iekšējie un ārējie normatīvie akti ir ievēroti, taču process ir ļoti birokrātisks," — paskaidroja žurnālistiem Valsts kontroles padomes locekle Ilze Grīnhofa.

Ilgu laiku aizsardzības budžets bija nepietiekams, kas negatīvi ietekmēja NBS kaujas spējas attīstību. Tagad to nākas strauji attīstīt vienlaikus vairākos virzienos, atzīmē Valsts kontrole.

Kaut arī aizsardzības nozares finansējums ir būtiski palielinājies un 2018. gadā sasniedzis divas trešdaļas miljarda eiro, sasniedzot 2% no IKP, budžeta plānošanā esošajā gadā ir joprojām vērojama matemātiska pieeja, norāda revidenti.

Nepietiekamā un mainīgā finansējuma nosacījumos īpaši liela nozīme parādās efektīvai nodrošinājuma plānošanas sistēmai. Valsts kontrole izdarīja secinājumu, ka līdz šim Aizsardzības ministrija neveltīja pietiekami lielu uzmanību NBS vajadzību nodrošināšanas plānošanas principu izstrādei.

Ģenerāliem ir jāmaina domāšana Lai izveidotu sistēmu, ar kuras palīdzību NBS vajadzības tiek noteiktas stratēģiskā līmenī, ir jāmaina domāšanas veids, uzsver Valsts kontrole.

Patruļas kuģis Skrunda - Sputnik Latvija
Latvijas NBS steidz apbruņot floti

Ap 40% no visiem iepirkumiem tiek īstenoti decentralizēti apakšvienībās, 30% centralizēto iepirkumu joprojām ir NBS atbildība. Tas prasa NBS personālam iepirkumu eksperta kompetences līmeni, kas ir neizpildāmi, skaidro Valsts kontrole. Pilna atbildība par procesu nav paredzēta nevienā no iesaistītajām iestādēm iepirkumu sagatavošanā un organizēšanā, savukārt dalīta iestāžu atbildība ļauj tām neiedziļināties procesos.

Valsts kontrole nespēj novērtēt aizsardzības nozares centralizēto iepirkumu sistēmu kā efektīvu, jo tai svarīgus iepirkumus kavēja pat apstākļi, kad tika nodrošināti visi nosacījumi to tūlītējai izpildīšanai. "Jābūt skrupulozai plānošanai," — atzīmēja Grīnhofa.

Ziņu lente
0