Mazas, taču daudzfunkcionālas: Rīgā pacelsies "gudrās mājas"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākajā nākotnē Rīgas dzīvojamajos rajonos parādīsies tā saucamās "gudrās" mājas, kurās dzīvokļi tiks izplānoti pēc somu tehnoloģijas.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Rīgā plānots celt daudzdzīvokļu mājas ar nelielu dzīvojamo platību, taču funkcionālu telpu, vēsta rus.db.lv. Dzīvojamo namu projektēšanas kompānijas YIT Celtniecība direktors Andris Bože pastāstīja, ka ēkas tiks celtas pēc somu tehnoloģijas.

"Tā ir somu tehnoloģija, kas izmēģināta vietējā tirgū un radījusi milzīgu pieprasījumu. Domāju, ka Latvijas iedzīvotāju pirktspēja nav augsta, tāpēc "smart" projekti būs pieprasīti," – pastāstīja Andris Bože.

Viņš atzīmēja, patlaban nav modē milzīgi dzīvokļi ar nefunkcionālu telpu. Gluži pretēji, aizvien populārāki ir tā saucamie smart mājokļi, kuros ikviens kvadrātmetrs izmantots racionāli.

Dzīvokļis - Sputnik Latvija
Mazāk, taču labāk: latviešiem netīk lieli dzīvokļi

"Mēs ilgi nēsājām šo ideju, un visbeidzot šogad sākam daudzdzīvokļu "smart"-projektu realizāciju," saka Bože. "Pēc platības tas būs šādi: vienistabas dzīvoklis — tie ir 30 kvadrātmetri, divistabu — 42 kvadrātmetri un trīsistabu dzīvokļi — 55 kvadrātmetri," – teica Bože. Pēc viņa vārdiem, dzīvokļa cena kļūst pieejamāka. Parastā projektā trīsistabu dzīvokļa platība sasniedz 75 kvadrātmetrus, bet cena – 1500 eiro par kvadrātmetru, bet smart projektā ekonomija sasniedz 30 tūkstošus eiro.

Viņš uzskata, ka smart dzīvokļu pieprasījums varētu būt ļoti liels.

Eksperts paskaidroja: ja mēs dzīvotu bagāti, ja mums būtu sava nafta un gāze, mēs izvēlētos lielus dzīvokļus. Taču mūsu ienākumi ir tādi, kādi ir, tāpēc cilvēki cenšas ekonomēt. Viņš atgādināja arī to, ka Latvijā ziemā izdevumi par apkuri ir vērā ņemami.

Bože pastāstīja, ka patlaban uzņēmums izraudzījies vairākus zemesgabalus tādu projektu būvdarbiem. Gada beigās tiks sākta celtniecība, kas ilgs apmēram 2-3 gadus. "Šie projekti atradīsies Rīgas guļamrajonos, izņemot Bolderāju. Projektu nosaukumi vēl nav izdomāti, taču ticamāk, ka mēs iekļausim projektu nosaukumos "Smart", lai cilvēkiem būtu skaidrs, par kādiem mājokļiem ir runa."

Ziņu lente
0