Diena: 17 tūkstoši Latvijas bērnu nav reģistrēti nevienā izglītības iestādē

© Sputnik / Anton Unitsyn / Pāriet pie mediju bankasПустые парты в школе
Пустые парты в школе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts izglītības kvalitātes dienests nav apmierināts ar bērnu skaitu, kuri nav reģistrēti nevienā skolā vai bērnu dārzā, kaut gan nojauš, ka viņi mācās ārzemēs.

RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. Šajā mācību gadā 17 tūkstoši obligātās skolas izglītības vecuma bērni nav reģistrēti nevienā mācību iestādē raksta avīze Diena. Izdevums atzīmē, ka visbiežāk tie ir bērni, kuri nedzīvo Latvijā.

Школьный класс - Sputnik Latvija
Pašvaldības pazaudējušas pusotru tūkstoti skolēnu

No 2010. līdz 2015. gadam ievērojams bērnu skaits pameta valsti kopā ar vecākiem, un piecu gadu laikā viņu skaits palielinājies par 7,3 tūkstošiem. Vēl viena daļa ir citu valstu pilsoņi, savukārt par 1 213 bērniem pašvaldībām nav informācijas.

Valsts izglītības kvalitātes dienests uzskata šādu situāciju par nepieļaujamu.

Kā avīzei paziņoja iestādes vadītāja Inita Juhņēviča, bērnu pienākums, sasniedzot noteiktu vecumu, apmeklēt skolu, noteikts likumā un Satversmē. Pēc viņas sacītā, salīdzinot ar pagājušo gadu, situācija uzlabojusies, taču skolu neapmeklējošo bērnu skaits joprojām ir liels.

Juhņēviča piebilda, ka pašvaldībām, pēc viņas domām, ir jābūt informācijai, lai konkrētās situācijās tomēr mudinātu bērnus atgriezties mācību iestādēs.

Apkopojot datus par bērniem, kuri nav reģistrēti mācību iestādēs, pašvaldības iegūst informāciju no radiniekiem un kaimiņiem.

Ziņu lente
0