Skandāls ar saindētajām olām pacēla to cenu Latvijā par 25%

© Sputnik / Николай Хижняк / Pāriet pie mediju bankasOlas
Olas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidēji produktu cenas Latvijā gada laikā palielinājās par 3,8%, viens no visvairāk sadārdzinājušajiem produktiem ir olas, to vērtība palielinājusies par 25%.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. Olu cenas Latvijā pagājušajā gadā palielinājās gandrīz par 25%. Tas ir viens no visdārgāk kļuvušajiem pārtikas produktiem, vēsta avīze Dienas Bizness.

Saskaņā ar Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra datiem, 2017. gada decembrī viszemākā desmit olu pakas cena Rīgas supermārketos sastādīja 1,895 eiro, savukārt pirms gada 1,54 eiro, un 2015. gada decembrī 1,36 eiro.

Olas - Sputnik Latvija
Nosaukts ar fipronilu saindēto olu produkta skaits Latvijā

Olu cena veikalos saglabājas augstā līmenī arī jaunajā gadā. "Veikali arī vēlas nopelnīt, tādēļ tirdzniecības uzcenojums ir augsts," paskaidroja Latvijas Olu ražotāju asociācijas vadītājs un AS Balticovo padomes priekšsēdētājs Valdis Grimze. Pēc viņa prognozēm, līdz Lieldienām ievērojamas cenu izmaiņas nav gaidāmas, savukārt pēc svētkiem tās tradicionāli var mazliet samazināties.

Pēc viņa sacītā, cenu palielināšanos pērn ietekmēja dažādi starpgadījumi, kuri uzvēlās virsū putnu audzēšanas nozarei. Tostarp, Nīderlande un citas Eiropas valstis skāra skandāls ar saindētajām olām, kurš ietekmēja ne vien atsevišķus ražotājus, bet arī nozari kopumā.

Jūlija beigās kļuva zināms, ka miljoniem olu, kuras nonāca vairāku ES valstu veikalu plauktos, varētu būt inficētas ar insekticīdu fipronilu. Šis insekticīds tiek izmantots pērēj vistu ārstēšanai no kaitīgajiem kukaiņiem. Saskaņā ar Eiropas normām, fipronila izmantošana putnu audzēšanas saimniecībās,  kuru produkcija orientēta uz patērētāju tirgu, ir aizliegta.

Kopumā "olu krīze" skāra 26 no 28 ES valstīm. Četrās valstīs tika atklātas saimniecības, kuru rīcībā atradās fipronilu saturošs līdzeklis, — tā ir Nīderlande, Beļģija, Vācija un Francija. Konstatēto saimniecību darbība šajās valstīs tika bloķēta. Pārējās valstis saņēma potenciāli inficētu produkciju no augstākminēto četru valstu saimniecībām.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs - Sputnik Latvija
Dūklavs par Latvijā ievestajām saindētajām olām

Putnu audzēšanas industrija Nīderlandē atraduma konstatēšanas rezultātā olās guva no 65 līdz 75 miljoniem eiro lielus zaudējumus, kaimiņu Beļģijas zaudējumi sastādīja 21 miljonu eiro.

Eiropas Komisija pēc skandāla ar insekticīdu inficētajām vistu olām paziņoja par virkni veicamo pasākumu, kuri ļaus novērst līdzīgus gadījumus.

EK piedāvā izveidot visās Eiropas Savienības valstīs "pārtikas preču drošības pilnvaroto" amatus, kuri operatīvi ievāks datus par bīstamajiem produktiem un ziņos par to līdzpilsoņiem. Par to paziņoja veselības aprūpes jautājumu eirokomisārs Vītenis Andrjukaitis.    

Ziņu lente
0