Kozlovskis: lēmums par Kurlajevu ģimenes izraidīšanu nebija politisks

© Sputnik / Oksana DzadanМинистр внутренних дел Латвии Рихард Козловскис
Министр внутренних дел Латвии Рихард Козловскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis uzsvēra, ka lēmums par izraidīšanu ir apstrīdams, savukārt Anatolijs Kurlajevs apstiprināja, ka viņš ar sievu apsver šādu varbūtību.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Žurnālistu darbs nav pamats personu iekļaušanai melnajā sarakstā, kuriem aizliegta ieceļošana Latvijā, paziņoja LTV raidījumā "Rīta panorāma" iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

"Ja ir pamats bažām, ka ir persona ievietota (melnajā sarakstā – red.), tādēļ, ka viņa paudusi vārda brīvību un mēs šeit gribam viņu ierobežot, tas tā nav," — teica ministrs.

Pēc Kozlovska sacītā, par personām non grata kļūst tikai tās personas, kuras ar savu rīcību apdraud nacionālo drošību, kas ir pamats kompetento iestāžu lēmumiem.

"Tās nav politisks lēmums," — uzsvēra ministrs.

Varētu aizliegt iebraukšanu Šengenā

Runājot par Kurlajevu lietu, Kozlovskis atzīmēja, ka kompetentas iestādes šobrīd vērtē viņu izteicienus un rīcību. Ja noskaidrosies, ka tiem ir "provokatīvs un sistemātisks raksturs", vērtu tikt izskatīts jautājums par viņu iekļaušanu vispārējā Šengenas melnajā sarakstā, jo pārkāpjot ieceļošanas aizliegumu kādā no Šengenas valstīm, viņi pārkāpa Šengenas kodeksu kopumā.

Uz žurnālistes jautājumu par to, vai ir iespējams "šādu provokāciju" palielināšanās skaits Latvijas simtgades gaidās, Kozlovskis atbildēja, ka no nedrīkst izslēgt, taču atbildīgās iestādes strādā, lai nekas netraucētu svinībām.

Iespējama apstrīdēšana

Ministrs atzīmēja, ka lēmumu par izraidīšanu, kā arī citus administratīvus aktus, iespējams apstrīdēt.

Krievu žurnāliste pastāstīja, kāpēc tiek deportēta no Latvijas - Sputnik Latvija
Video
Krievu žurnāliste pastāstīja, kāpēc tiek deportēta no Latvijas

Sarunā ar Sputnik Latvija Anatolijs Kurlajevs apstiprināja, ka viņš ar sievu izskata tādu varbūtību, taču gala lēmumu vēl nav pieņēmuši.

"Mums ir paziņas Latvijā, kuri piedāvā savu palīdzību," — pateica Kurlajevs. Melnajā sarakstā ir tūkstošiem cilvēku Kā pastāstīja ministrs, kopā IeM melnajā sarakstā ir tūkstošiem uzvārdu. Saraksts pastāvīgi mainās, jo dažiem ieceļošana aizliegta uz nenoteiktu laiku, savukārt lēmums par citām personām var tikt pārskatīts pēc trīs gadiem.

Pēc Kozlovska informācijas, pērnajā gadā melnajā sarakstā tika iekļautas 124 personas.

Iepriekš radio Sputnik Latvija intervijā Anatolijs Kurlajevs uzsvēra, ka viņam nav bijis problēmu ar likumu ne Latvijā, ne citās Eiropas Savienības valstīs. Taču viņš apstiprināja, ka policisti izturējās pret viņu pieklājīgi un korekti.

Ziņu lente
0