Latvijā var izzust stārķi

© Sputnik / Sergey MelkonovАист над полем
Аист над полем - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stārķi Latvijā nenomirs badā herbicīdu pielietojuma dēļ, taču var pārtraukt vairoties un pakāpeniski izzudīs, norāda ornitologi.

RĪGA, 14. decembris — Sputnik. Latvijā ziemojošajiem stārķiem cilvēka palīdzība ir nepieciešama reti, taču nākotnē šie skaistie putni var izzust, raksta TVNet. Sociālo tīklu apmeklētāji apspriežas, kam ziņot, ja sniega klātā laukā redzēts stārķis, kurš nav aizlidojis uz siltajām zemēm kopā ar citiem.

Ja putns ir vesels un vienkārši stāv, viņš nav jāaizskar, bet gadījumā, ja tas ir ievainots, jāpaziņo pašvaldībai, skaidro Latvijas ornitologu biedrība. Iemesli, kuru dēļ putns nav aizlidojis, var būt visdažādākie: slimība, putns ir jauns un bezpalīdzīgs, apmaldījies, aizkavējies un nav aizlidojis līdz ar citiem.

 

"Ja putns nav ievainots, jāļauj dabai darīt savu. Nav teikts, ka putns noteikti aizies bojā. Ja ziema ir silta un ir pārtika, stārķis var izdzīvot," – skaidro ornitologi. Ja putns ir ievainots, tas jānodod pašvaldības rokās, kas sazināsies ar veterinārārstiem.

"Iet bojā arī mazie putni, bet par tiem neviens neliekas zinis. Stārķis ir liels – visi to redz, tāpēc uztraucas," – saka ornitologs Māris Strazds. Viņš ir pārliecināts, ka tuvākajā laikā stārķu skaits būtiski samazināsies un tas būs saistīts ar glifosāta un citu lauksaimniecībā lietoto ķimikāliju dēļ.

Glifosāts, kas iekļauts populārā herbicīda "Roundup" sastāvā, iznīcina ne tikai nezāles, bet arī, piemēram, kurkuļus – baltā stārķa iztikas avotu.

 

Pieaugušie stārķi ar tukšu vēderu nepaliks. Tie noplicina tuvāko apkaimi, apēd arī kurmjus un zaķēnus – visu, kas laukā atrodams, stārķi var sasniegt 30 gadu vecumu, tāpēc rodas iespaids, ka to skaits ir liels, norāda ornitologs.

Taču satraukums ir pamatots: daudziem stārķiem nav pēcnācēju. Viņi vienkārši pārstāj vairoties, ja pārtikas bāze nav pietiekama. Stārķu blīvums liecina par apkārtējās vides veselību un daudzveidību. Vietās, kur tā iznīcināta, balto stārķu ligzdas ir pazudušas – pilnībā vai daļēji.

 

Baltie stārķi Latvijā ieradās salīdzinoši nesen – XVIII gs., kad meža izciršanas rezultātā parādījās ligzdošanai piemērotas vietas. No XIX gs. vidus stārķi ligzdo visā Latvijā. Latvijas Banka divas reizes laidusi klajā monētas ar šo putnu attēlu: vienu no pēdējiem kolekcijas latiem 2013. gadā un divu eiro piemiņas monētu 2015. gadā.

Ziņu lente
0