Portālā Manabalss.lv piedāvā likvidēt Drošības policiju

© Sputnik / Алексей ТихомировLatvijas Drošības policijas pārskats. Foto no arhīva
Latvijas Drošības policijas pārskats. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunajai apvienotajai struktūrai ir jāuztic izlūkošana un pretizlūkošana, valsts noslēpuma aizsardzība, konstitucionālās kārtības sargāšana, terorisma apkarošana, valsts augstāko amatpersonu aizsardzība.

RĪGA, 7. decembris — Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākusies parakstu vākšana par Latvijas specdienestu apvienošanu ar mērķi samazināt nodokļu maksātāju finanšu slodzi.

Drošības policija - Sputnik Latvija
Nedraudzējieties ar familiāriem ārvalstniekiem: DP stāsta, kā identificēt spiegu

Parakstu vākšanas iniciators, bijušais augsta ranga ierēdnis Vladimirs Vaškevičs paskaidroja, ka Latvijā šobrīd darbojas trīs iestādes, kuras atbild par valsts drošību: Drošības policija, Satversmes aizsardzības birojs, Militārās izlūkošanas un pretizlūkošanas dienests. Viņu darbība lielā mērā dublē viena otru, kas samazina darba efektivitāti un kļūst par smagu slogu valsts budžetam.

Pēc viņa domām, par pirmo soli varētu kļūt Konstitūcijas aizsardzības biroja un Drošības policijas apvienošana vienotā struktūrā. Jaunās apvienotās struktūras funkcijas būtu: izlūkošana un pretizlūkošana, valsts noslēpuma aizsardzība, konstitucionālās kārtības aizsardzība, terorisma apkarošana, valsts augstāko amatpersonu apsardze.

"Jaunajai struktūrai nevajadzētu nodarboties ar pirmstiesas izmeklēšanu (pašlaik ar to nodarbojas Drošības policija). Šī funkcija jānodod kriminālpolicijai, kā pieņemts vairumā civilizēto valstu. Pieredze rādīja, ka Drošības policija (DP) nespēj veikt kvalitatīvu pirmstiesas izmeklēšanu, jo lielākā daļa DP iniciēto lietu tiesās izgāžas," — norādīts iniciatīvā.

Vaškevičs atzīmē, ka divu specdienestu apvienošana ievērojami samazinās to uzturēšanas izdevumus:

1) kļūs mazāks vadības aparāts;

2) tā kā jaunizveidotajam dienestam nebūs pirmstiesas izmeklēšanas pilnvaru, varēs atlaist visu izmeklētāju štatu;

3) jaunais dienests ieņems vienu ēku, nevis divas.

Ziņu lente
0