Vēl viens "zaļais" uzņēmums piekrāpis "Sadales tīklu"

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasElektroenerģija
Elektroenerģija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Sadales tīkls" pārbaudes laikā koģenerācijas stacijā Līvānos izmantoja mobilo ģeneratoru – tā neražo elektroenerģiju, toties pārdod par paaugstinātiem tarifiem.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Žurnālisti atraduši vēl vienu nestrādājošu koģenerācijas staciju, kura "Sadales tīkla" pārbaudes laikā izmantoja mobilo ģeneratoru, lai saglabātu tiesības pārdot elektrību par paaugstinātu tarifu, vēsta TV3.

Ekonomikas ministrija sākusi pārbaudes uzņēmumos, kuri saņēmuši licences "zaļās elektroenerģijas" pārdošanai par augstāku cenu, jo noskaidrojies, ka daži no tiem krāpjas ar atļaujām tā saucamās obligātā iepirkuma komponentes (OIK) ietvaros.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Darba devēji Latvijā sadumpojušies pret "zaļo reketu"

Šonedēļ telekanāls saņēma informāciju par vēl vienu šāda veida gadījumu Līvānos: kompānija "Energo Fortis" izgāja pārbaudi jau 23. augustā, un tās darbinieks pat nepamanīja, ka mobilā ģeneratora ražotā enerģija pat nenonāk līdz "Sadales tīklam".

2012. gadā "Energo Fortis" pieprasīja Ekonomikas ministrijā atļauju koģenerācijas stacijas celtniecībai Jersikā netālu no Līvāniem. Pašvaldība atdeva elektrostacijas vajadzībām vecu katlu mājas ēku, Līvānu būvvalde izsniedza atļauju, banka piešķīra kredītu.

Taču pagājuši jau pieci gadi, stacija nav uzcelta, elektroenerģijas ražošana nav sākusies. Tagad uzņēmumam jāsaņem jauna atļauja būvdarbiem. Šī gada sākumā "Energo Fortis" vērsās EM ar lūgumu atļaut samazināt elektrostacijas jaunu no 6 līdz 0,01 megavatam, jo radušās grūtības ar investoriem un iekārtām.

23. augustā "Sadales tīkla" komisija izvērtēja objektu un konstatēja, ka elektroenerģija tiek ražota. "Sadales tīkla" pārstāvis Edgars Soldāns, kurš nesen pameta savu amatu, aktā norādīja, ka viņa rīcībā ir akts par elektrostacijas nodošanu ekspluatācijā. "Energo Fortis" bija jāapstiprina vismaz neliela elektrības apjoma ražošana, citādi kompānija zaudētu licenci tās pārdošanai par paaugstinātu tarifu.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Krišjānis Kariņš: jaunās elektrības subsīdijas ir "tautas slaukšana"

"Energo Fortis" vadītājs Andris Volanskis ir Ķekavas domes mēra padomnieks un izpilddirektora vietnieks. Uzņēmējs atzina, ka ģenerators atvests tikai uz pārbaudes laiku, taču noliedza, ka elektroenerģija nebūtu ražota.

Noskaidrojās, ka Volanska sievastēvs ir Saeimas deputāts Jānis Klaužs (ZZS), kurš gan nav uzņēmuma līdzīpašnieks, taču rūpējies par to kā par savējo, atzīmēja pārraide. Netālu no gaidāmās elektrostacijas atrodas uzņēmums "Līvānu mājas un logi", kurā Klaužam pieder 29%. Klaužs neuzskata skandālu par krāpšanos ar OIK par "kaut kadu noziegumu". Pēc viņa domām, šādām nelielām stacijām esot jābūt katrā apdzīvotā vietā.

Ziņu lente
0