Vairāk nekā 180 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju ir invalīdi

CC BY-SA 2.0 / Ignat Gorazd / A womanSieviete invalīda ratiņkrēslā
Sieviete invalīda ratiņkrēslā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz 10% Latvijas iedzīvotāju piešķirta invaliditāte, taču ar katru gadu aug nodarbinātība šo cilvēku vidū, paziņoja Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš informēja, ka pērn invaliditāti saņēmuši 182 048 cilvēki — 9,3% iedzīvotāju. Viņu vidū 17 865 cilvēki šo statusu saņēmuši pirmo reizi, vēsta Mixnews.lv.

Zariņš informēja, ka invalīda statuss piešķirts 8 296 bērniem un 72 541 pensionāram vecumā no 63 gadiem.

Asistenta pakalpojumus, ko piešķir pašvaldības, pērn izmantoja 8 506 cilvēki, kuru vidū 4430 bija I grupas invalīdi, 4 181 — II grupas invalīdi, pārējie — bērni. Surdotulkotāja pakalpojumus saziņai izmantoja 1218 cilvēki, mācībām — 65 cilvēki.

Pacients ratiņkrēslos - Sputnik Latvija
Pensionāri invalīdi Latvijā palikuši bez nodokļu atlaides

Ierēdnis piebilda, ka pērn valsts apmaksājusi 29 transporta līdzekļu modernizāciju, lai nodrošinātu to pielāgošanu invalīdu vajadzībām.

Pie tam Zariņš pastāstīja: neskatoties uz to, ka darba devēju tolerance pret cilvēkiem ar ierobežotām iespējām joprojām jāpalielina, invalīdu nodarbinatības līmenis pieaug. Piemēram, 2016. gada nogalē strādāja 4% cilvēku ar I invaliditātes grupu, 20% — ar II grupu un 40% — ar trešo grupu.

Iepriekš tika ziņots, ka Sabiedriskās integrācijas fonda un analītiskās kompānijas Kantas TNS organizētā uzņēmumu vadītāju aptauja liecina, ka mazāk nekā puse darba devēju Latvijā ir gatavi pieņemt darbā invalīdus un cilvēkus ar hroniskām slimībām.

Par galveno iemeslu, kura dēļ uzņēmēji nevēlas pieņemt darbā invalīdus, tiek uzskatīti stereotipi. Tikai 13% uzņēmumu vadītāju norādīja uz līdzekļu trūkumu, 8% sūdzējās par sarežģīto ekonomisko situāciju un uzsvēra, ka ir neizdevīgi pieņemt darbā cilvēkus ar ierobežotām iespējām, bet 5% atzīmēja, ka invalīdi ne vienmēr atrod izpratni kolektīvā. Tomēr 20% uzņēmēju norādīja uz personāla trūkumu un pauda gatavību pieņemt darbā invalīdus un pielāgot darba vietas viņu vajadzībām.

Ziņu lente
0