Latvijā aizturēti straikbola turnīra organizatori no Krievijas

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasТренировка команд по страйкболу
Тренировка команд по страйкболу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Drošības policija aizturējusi Rīgas apkaimē trīs Krievijas pilsoņus, kuri ieradušies palīdzēt organizēt Baltijā pirmo airsoft turnīru.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Pirmais airsoft turnīrs Baltijas valstīs varētu nenotikt – Latvijas Drošības policija Pierīgā aizturējusi trīs Krievijas pilsoņus, kuri ieradās palīdzēt sacensību organizēšanai, vēsta vesti.lv.

Krievijas pilsoņi, kuri ir airsoft (militāri sportiska komandu spēle, cits nosaukums – straikbols – red.) ekipējuma ražošanas kompānijas darbinieki, ieradās Latvijā ar maršruta autobusu caur Igauniju.

Desmit kilometru attālumā no Rīgas viņi tika aizturēti. Vienam no viņiem atļāva piezvanīt sievai. Sarunā ar viņš pastāstīja, ka tiek gatavoti dokumenti viņu deportācijai no Latvijas. Pēc Latvijas Airsoft spēlētāju asociācijas valdes locekļa Dmitrija Medvedeva sacītā, plānotais turnīrs, visticamāk, nenotiks.

"Ņemot vērā aizturēšanu, turnīru, kurā bija jāpiedalās apmēram 300 cilvēkiem, nāksies atcelt. Daļa dalībnieku jau ir ieradušies Rīgā," — pastāstīja viņš.

Pirmo militāri sportisko spēļu airsoft turnīru Baltijā bija plānots sarīkot Rīgā 2. decembrī. Tajā bija jāpiedalās komandām no vismaz piecām valstīm.

Straikbols. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Iekšlietu ministrija izstrādās noteikumus straikbola spēlēm

Airsoft spēlētājiem radās problēmas ar tiesībsargājošajām iestādēm Baltijas valstīs jau ne pirmo reizi. Piemēram, Krievijas un Baltkrievijas mācību "Rietumi 2017" gaidās Drošības policija ieteica airsoft spēlētājiem atturēties no turnīru rīkošanas. Tiesībsargājošās iestādes paskaidroja, ka līdzīgu spēļu sarīkošana mācību laikā varēja izraisīt viltus priekšstatu Latvijas iedzīvotāju un atbildīgo iestāžu vidū – jo spēlētāji izmanto formastērpu, kurš vizuāli atgādina citu valstu karavīru formastērpu, tostarp, Krievijas vai NATO dalībvalstu formastērpus. Šādas spēles var tikt izmantotas kā aizsegs iespējamām provokācijām, kas paaugstina šādu pasākumu dalībnieku pārbaužu risku, brīdināja DP mācību "Rietumi" gaidās.

2016. gada augusta beigās plašu rezonansi izraisīja gadījums, kad Drošības policijas darbiniekus izsauca uz Cenas pagastu, kur, pēc vietējo iedzīvotāju paziņojumiem, tika manīta Krievijas karavīru grupa. Kā vēlāk noskaidrojies, tie bija airsoft spēles dalībnieki. Ar visiem 26 spēlētājiem aprunājās, taču nevienu neaizturēja.

Pēc tam DP paziņoja par nepieciešamību juridiskā kārtībā regulēt airsoft spēļu organizēšanu.

"Šobrīd Latvijā nav reglamenta, kurš regulētu militārās simulācijas un elektropneimatiskos ieročus, kuri tiek izmantoti tajās. DP ir konstatējusi, ka militārās simulācijas spēles, kur tiek lietoti militārās simulācijas spēļu ieroči, faktiski tiek izmantotas militāri taktisko apmācību organizēšanai, piemēram, ēku sagrābšanai, objektu izlūkošanai," — paziņoja Drošības policijā.

Iestādē raizējas, ka sagatavošanos militāri taktiskajās mācībās Latvijā varētu iziet "personas, kuras pauž atbalstu militārajām rīcībām attiecībā pret citām valstīm".

Arī valsts galveno specdienestu biedē tas fakts, ka ieroči Airsoft spēlē, kuri ļoti atgādina īstus ieročus, kopā ar ārvalstu militāro formastērpu mazina pilsoņu vērību, viņi pakāpeniski pierod pie spēlētājiem un nespēs savlaicīgi paziņot par īstu agresoru iebrukšanu.

Ziņu lente
0