Tiesa pārskatījusi Sīrijā karojušā latvieša spriedumu un palielināja cietumsodu

Tiesneša āmurs
Tiesneša āmurs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar šo lēmumu atcelts tiesas spriedums, kurš attaisnoja Mārtiņu Grīnbergu pēc panta par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumu pastrādāšanā pret cilvēkiem vai kara noziegumos.

RĪGA, 17. novembris — Sputnik. "Islāma valsts" pusē karojušo Mārtiņu Grīnbergu Rīgas apgabaltiesa notiesāja uz desmit gadiem un trīs mēnešiem cietumsoda, vēsta rus.tvnet.lv.

Ar šo lēmumu tika atcelts pirmās instances tiesas lēmums, kurš aprīlī attaisnoja Grīnbergu pēc panta par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumu pastrādāšanā pret cilvēkiem vai kara noziegumos un notiesāja viņu uz četriem gadiem par pretlikumīgu piedalīšanos bruņotā konfliktā.

Grīnbergs paziņoja, ka uzskata jauno spriedumu par valsts korumpētības pazīmi, kā arī to, ka "īstie teroristi ir valsts". Viņa advokāts grasās apstrīdēt spriedumu Augstākajā tiesā saskaņā ar kasācijas kārtību.

No islāma kristietībā

Savā pēdējā vārdā Grīnbergs paziņoja, ka vairs netic islāmam un ir pievērsies kristietībai. Viņš tāpat teica, ka uz Latviju atgriezies brīvprātīgi, lūdzot deportāciju no Turcijas, kas varēja maksāt viņam dzīvību, kā arī sadarbojās ar Somiju starptautiskā terorisma apkarošanā. Grīnbergs paziņoja, ka ne reizi nav šāvis uz cilvēkiem un pat mērķējis uz tiem.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Četri gadi par piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā: Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedums

Jaunieti aizturēja Turcijas varas iestādes, kuras pērnā gada septembrī pieņēma lēmumu par viņa deportēšanu. Drošības policijas konvojā viņš tika nogādāts uz Latviju un aizturēts. Februārī sākās viņa lietas izskatīšana.

Prokuratūra izvirzīja Grīnbergam apsūdzību divos pantos: par pretlikumīgu piedalīšanos bruņotā konfliktā, kā arī par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēkiem un mieru vai piedalīšanos kara noziegumos — un pieprasīja viņa brīvības atņemšanu uz 11 gadiem.

Aprīlī paziņoto spriedumu apstrīdēja gan Grīnbergs, gan prokuratūra — pēdējā uzskatīja, ka tiesas nozīmētais sods bija pārāk humāns.

Šobrīd Drošības policija izmeklē vēl trīs krimināllietas par iespējamu pretlikumīgu Latvijas iedzīvotāju piedalīšanos Sīrijas konfliktā. Grīnbrgs kļuva par vienīgo, kuru izdevies aizturēt.    

Ziņu lente
0