Eurostat: Latvijā gandrīz neslimo ar cukura diabētu

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasЦентр диагностики и лечения диабета
Центр диагностики и лечения диабета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visās trijās Baltijas valstīs cukura diabēta saslimšanas gadījumu skaits ir zemāks par vidējo Eiropā.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Eiropas Savienībā apmēram 30 miljoni cilvēku jeb 6,9% iedzīvotāju vecāku par 15 gadiem, cieš no cukura diabēta, turklāt sieviešu un vīriešu vidū saslimšanas gadījumu skaits ir apmēram vienāds, vēsta Eurostat sakarā ar Pasaules Diabēta dienu, kas tiek atzīmēta 14. novembrī.

Gandrīz katrs piektais cilvēks (19,6%), kas vecāks par 75 gadiem dzīvo ar šo slimību, bet saslimušo skaits, kas jaunāki par 45 gadiem, sastāda vien 2%.

Pastāv atkarība no izglītības līmeņa: jo augstāks tas ir, jo retāk cilvēki sirgst ar diabētu. Iedzīvotāju vidū ar minimālo izglītības līmeni ar diabētu slimo 10,8%, vidējās izglītības īpašniekiem šis skaitlis ir gandrīz divreiz mazāks – 5,7%. Augstāko izglītības iestāžu absolventu vidū ir tikai 4,2% saslimušo.

Tikai septiņās no 28 ES valstīm cukura diabēta saslimšanas gadījumu skaits ir zemāks par 5%: tā ir Lietuva (4,4%), Dānija un Īrija (4,6%), Latvija (4,7%), Rumānija un Zviedrija (4,8%), Austrija (4,9%). Igaunijā 5,5% iedzīvotāju slimo ar diabētu.

 

Francijā katrs desmitais cieš no cukura diabēta, tāpat autsaideros ir Portugāle (9,3%) un Grieķija (9,2%).

Pērn veselības ministrs Guntis Belēvičs paziņoja, ka pēdējo desmit gadu laikā diabēta slimnieku skaits Latvijā palielinājies divkārt. Ja 2005. gadā ar diabētu valstī slimoja 47,8 tūkstoši cilvēku, tad 2014. gadā jau 84,6 tūkstoši. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas prognozēm, 2030. gadā diabēts kļūs par septīto izplatītāko nāves iemeslu pasaulē.

Ziņu lente
0