Vai tiks noteikti griesti OCTA cenām: petīcija savākusi 10 tūkstošus parakstu

CC0 / pixabay / Automašīnu apdrošināšana
Automašīnu apdrošināšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīcija par OCTA polises maksimālās cenas noteikšanu savākusi pietiekami daudz parakstu, taču Saeimā šaubās, vai cenu ierobežojumi tiks ieviesti.

RĪGA, 11. novembris — Sputnik. Petīcija par transportlīdzekļu obligātās civiltiesiskās atbildības polises (OCTA) maksimālās cenas noteikšanu portālā Manabalss.lv savākusi vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu, un tagad tā jāizskata Saeimā.

Iniciatīvas autors ir Raivis Naglis. Viņš iesaka noteikt maksimālo polises cenu, jo pēdējā laikā cenas ir krasi pieaugušas un nekādi ierobežojumi nav paredzēti.

Автострахование - Sputnik Latvija
Tuvojamies Eiropai: OCTA cenas Latvijā pieaugs

Deputāte Inguna Sudraba intervijā TV3 pastāstīja, ka iniciatīva tiks izskatīta, jo autovadītāji to uzskata par problēmu, turklāt nepieciešama izpratne par OCTA cenu palielināšanās iemeslem. Vienlaikus viņa apšaubīja, vai būs iespējams noteikt "griestu" OCTA cenām.

Politiķe šo iespēju apšaubīja, ņemot vērā brīvā tirgus apstākļus.

Iniciatīvas autori uzskata, ka OCTA cenu iespējams aprēķināt, ņemot vērā transporta līdzekļa vidējo tirgus vērtību un Bonus Malus klasi (atlaižu sistēma, kas tiek izmantota apdrošinašanas biznesā, kas maina apdrošināšanas prēmijas summu, ko klients maksā apdrošinātājam atbilstoši viņa apdrošināšanas gadijumu vēsturei — red.). Aprēķinot cenu, iespējams ņemt vērā transporta līdzekļa īpašnieka pārkāpumu vēsturi, atzīmēja Naglis. Pēc viņa domām, rezultātā varētu mazināties izdevumi OCTA iegādei, kā arī ceļu satiksmes noteikumu parkāpēju skaits.

Iepriekš vēstīts, ka civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas OCTA polišu cena šovasar pieauga par 120%. Tā ir atkarīga no autovadītāja stāža, automašīnas vecuma, avāriju skaita un to smaguma pakāpes. Jauno cenu apstākļos OCTA jaunam vadītājam ar labu mašīnu un dažām avārijām (pat nenozīmīgām) var izmaksāt 700-800 eiro, turklāt cenu palielināšanās tendence saglabājas.

Autoapdrošināšana - Sputnik Latvija
Kad kritīsies OCTA cenas

Polišu sadārdzināšanās apstākļos daudzi vadītāji jau ir spiesti atteikties no OCTA — pēc Autoapdrošinātāju asociācijas vērtējuma, viņu skaits sasniedzis 1,5%.

Cenu nepamatotā palielināšanās radīja protesta vilni autovadītāju vidū, piemēram, Rīgā un Daugavpilī notika aktīvista Jurija Vasiļjeva organizētie mītiņi pret apdrošinātāju pārliecīgo apetīti.

Ziņu lente
0