Iesalnieks: Latvijai vajadzīgi intelektuāļi, zivis bundžās varam sabāzt paši

© Foto : пресс-фотоZivju konservu rūpnīca Kaija/Karavela
Zivju konservu rūpnīca Kaija/Karavela - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā jāielaiž tikai to profesiju pārstāvji, kurās nepieciešama vismaz bakalaura izglītība, bet algas izmērs ir augstāks par vidējo, uzskata Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Latvijā vajadzētu ielaist tikai augsti kvalificētus viesstrādniekus, sabāzt zivis bundžās var arī latvieši, uzskata Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks. Latvijas iedzīvotāju aizvietošanu ar cilvēkiem, kuri gatavi strādāt par vēl mazāku algu, viņš uzskata par galveno darba migrācijas nesto apdraudējumu.

Pēc Iesalnieka vārdiem, Nacionālās apvienības mērķis ir panākt, "lai arī nākotnē Latviju apdzīvotu latvieši".

"Kāda jēga būs no Latvijas, kurā nedzīvos latvieši?" — paziņoja Iesalnieks debatēs TV3.

Pēc viņa domām, valstij jāpiesaista tikai to profesiju pārstāvji, kurās nepieciešama vismaz bakalaura izglītība, bet algas izmērs ir augstāks par vidējo.

"Mums nav vajadzīgs aizstāt kādā zivju cehā darbiniekus un vest iekšā citus, kas bāzīs zivis bundžās. Ja mēs šādās [mazkvalificētās] profesijās ielaižam iekšā viesstrādniekus, tas nozīmē, ka esam gatavi aizstāt Latvijas iedzīvotājus ar citiem, kas ir gatavi strādāt par lētāku samaksu," — skaidroja Iesalnieks.

Pēdējo gadu desmitu laikā Latvijā ir vērojama darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās, un uzņēmumi dažās nozarēs cenšas piesaistīt ārvalstniekus darbam, taču lielākoties tas ir fizisks, slikti apmaksāts darbs.

Официантка в кафе - Sputnik Latvija
VVC: latviešiem ir jātiesājas par krievu valodas prasībām darbā

Piemēram, 2016. gada vasarā Latvijas zemnieki stāstīja, ka ir spiesti pieņemt sezonas darbā ukraiņus, jo latvieši atteikušies no tāda darba.

Citās valstīs — Ukrainā, Kazahstānā, Uzbekistānā, Moldovā un pat Filipīnās Latvijas uzņēmumi meklē šoferus tālbraucējus. Smagais darbs, nepieciešamība gulēt mašīnā un bieži vien — arī pusdienot, nelielas algas un uzbrukumu risks padara tālbraucēja profesiju aizvien nepopulārāku,

Starp profesijām, kas pieder pie intelektuāla darba un ir labi apmaksātas, Latvijā ierodas tikai IT nozares pārstāvji.

Ziņu lente
0