Šadurskis: krievi un latvieši mācās atsevišķi, tāpēc arī dzīvo atsevišķi

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas KancelejaМинистр образования и науки Карлис Шадурскис
Министр образования и науки Карлис Шадурскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai nav vajadzīga neviendabīga izglītības sistēma – tā neveicina sabiedrības saliedētību, uzskata izglītības ministrs Kārlis Šadurskis.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Būtu naivi cerēt, ka latvieši un krievi dzīvos kopā, svinēs vienus un tos pašus spēkus un kļūs par saliedētu, patriotisku nāciju, ja viņi mācās atsevišķi, Latvijas radio 4 programmā "Darbojošās personas" klāstīja Latvijas izglītības ministrs Kārlis Šadurskis, skaidrojot izglītības reformas nepieciešamību.

Pāreja uz latviešu mācību valodu esot objektīva nepieciešamība, uzskata ministrs. 2004 gadā ieviestā bilingvālās apmācības norma mazākumtautību skolās vairs sevi neattaisno – vairāku vidusskolu absolventi aizvien sliktāk tiek galā ar valsts valodas eksāmenu, dažās skolās rezultāti ir pavisam slikti. Turklāt, pēc Šadurska domām, nepieciešams, lai bērni Latvijā mācītos kopā.

"Ļoti naivi ir cerēt, ka latvieši un krievi mācīsies atsevišķi, bet pēc tam izaugs un dzīvos kopā lieliskā vienotībā un saskaņā," – teica politiķis

Mītiņi – īslaicīgas grūtības

Šķelšanās Latvijas sabiedrībā, kas radusies, ņemot vērā faktisko plānu likvidēt mācības krievu valodā skolās, — tās esot īslaicīgas grūtības, kas neizbēgami pavadot Latvijas nācijas pāreju pie saliedētas patriotu sabiedrības ar vienotu vērtību sistēmu, kopīgu valodu un kopīgiem svētkiem, uzskata Šadurskis.

"Jā, būs vienkārši mazliet sarežģīts pārejas periods. Toties pēc tam būs nesalīdzināmi vieglāk," – skaidroja ministrs.

Pēc viņa domām, tērējot emocionālo enerģiju stresa situācijai sašķeltā sabiedrībā, tā neattīstīsies tā, kā gribētos.

Skolotāju skaits būšot pietiekams

Šadurskis noliedza bažas par to, ka skolu izglītības reformas rezultātā radīsies pedagogu trūkums, it īpaši Rīgā.

Девочки в школе - Sputnik Latvija
Sākta parakstu vākšana pret Šadurska skolu reformu

"Rīgā skolotāju trūkums ir radīts mākslīgi nelielo skolu dēļ. Rīgā ir pietiekami daudz nelielu skolu, kuras ir neefektīvas un rada iedomātu pedagogu deficītu," – uzskata politiķis.

Ministrs piezīmēja, ka viņaprāt izdomātas ir arī bažas par to, ka daudzi skolotāji saskarsies ar grūtībām nepietiekamu latviešu valodas zināšanu dēļ. Šadurskis norādīja, ka līdz reformas sākumam vēl esot trīs gadi, un šajā laikā pedagogiem būšot visas iespējas uzlabot savas valsts valodas zināšanas – attiecīgos kursus IZM nodrošināšot visiem interesentiem.

Ziņu lente
0