"Liepājas metalurga" investors vēlas iekurt krāsni – par miljonu eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmuma "Liepājas metalurgs" potenciālais pircējs ir gatavs apmaksāt elektrokausēšanas krāsns pārbaudes izdevumus; iespējams, tas liecina par viņa nopietnajiem nodomiem.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Uzņēmums "Liepājas metalurgs" atradis potenciālo pircēju, kurš paudis vēlmi pārbaudīt elektrokausēšanas krāsni — tests tiks veikts jau šogad, vēsta Dienas Bizness.

Pārbaudes izdevumus apmaksās pats potenciālais pircējs, un, iespējams, tas apliecina viņa nopietnos nodomus. Pašlaik nestrādājoša uzņēmuma uzturēšana izmaksā 250 tūkstošus eiro mēnesī, un pārbaude palielinās elektrības izdevumus aptuveni par 300 tūkstošiem eiro. Kopumā procedūra izmaksās aptuveni 1 miljonu eiro, liecina avīzes rīcībā esošā neoficiālā informācija. Izdevumam kļuvis zināms, ka tuvāko divu mēnešu laikā tiks uzkrāti 40 tūkstoši tonnu metāllūžņu, kas pēc darījuma ļaus atsākt ražošanu. Tātad krāsns pārbaudi iespējams uzskatīt par sagatavošanās darbu, ja, protams, uzņēmuma iegādes darījums tiks noslēgts.

Металлургический завод - Sputnik Latvija
Liepājas metalurga glābšana: investoriem jau tiek kārtotas vīzas

Kopš pērnā gada 16. septembra, kad tika oficiāli pasludināta uzņēmuma maksātnespēja, Latvijas valdība tā uzturēšanai iztērējusi vairāk nekā 3 miljonus eiro. Potenciālā pircēja vārds tiek turēts noslēpumā, nav zināms, no kādas valsts viņš ir un vai viņam ir pieredze metalurģijas nozarē. Taču Lursoft informācija liecina, ka šī gada 28. septembrī nodibināta AS "K-1 Liepaja Metallurgikal plant". Tās īpašnieki nav norādīti, taču informācija liecina, ka sabiedrības valdē strādā Izraēlas pilsonis Igors Šamiss, padomes priekšsēdētājs ir Krievijas pilsonis Iļja Trifonovs, viņa vietnieks — Krievijas pilsonis Dmitrijs Baranovs. Zināms, ka Šamiss interesējies par "Liepājas metalurga" iegādi jau 2014. gadā.

Jāpiebilst, ka uzņēmuma grūtības bija saistītas ne tikai ar sliktu tirgus konjunktūru, bet arī ar augsto elektroenerģijas cenu, kuras rezultātā Liepājas metalurgu produkcija nebija konkurētspējīga. Uzņēmuma agrākie akcionāri vairākkārt lūdza Latvijas valdību piešķirt viņiem atlaidi par "obligāto iepirkumu komponentu" — tarifa daļu, kurā iekļauta mazajās HES, koģenerācijas staciju un vēja ģeneratoru "zaļās elektroenerģijas" paaugstinātā cena.

Atgādināsim, ka nesen atklājās skandalozi fakti. Izrādījās, ka daudzi "zaļās enerģijas" ražotņu īpašnieki faktiski viltojuši datus, kā dēļ valstij un patērētājiem nodarīts zaudējums, kas, iespējams, mērojams simtos miljonu eiro.

Ziņu lente
0