Deputāti nesaskata iespēju atteikties no bērnunamiem Latvijā

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Pāriet pie mediju bankasВоспитанник детского дома
Воспитанник детского дома - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Audžuģimeņu skaits Latvijā ir nepietiekams, tāpēc atteikšanās no bērnunamiem un internātskolām nav iespējama, uzskata deputāti.

RĪGA, 19. oktobris — Sputnik. Pie šāda secinājuma nonākuši Saeimas Pieprasījumu komisija, kas 18. oktobrī aicināja ierasties tās sēdē atbildīgās ministrijas, pašvaldības un Bāriņtiesas pārstāvjus, vēsta lsm.lv.

Audžuģimenēs tiek konstatēti tādi paši bērnu tiesību pārkāpumi, kādi vērojami bērnunamos, tāpēc vispirms jāveic darbs ar bioloģiskajām ģimenēm, lai nerastos nepieciešamība atņemt tām bērnus.

Родители с ребенком - Sputnik Latvija
Daugavpils bāreņiem palīdzēs atrast vecākus

Patlaban Latvijā ir aptuveni 600 audžuģimenes. Vienā audžuģimenē iespējams audzināt ne vairāk kā sešus bērnus, taču statistika liecina, ka desmitos tādu ģimeņu nav neviena bērna.

Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti, kuri trešdien apsprieda bērnunamu un audžuģimeņu aktuālās problēmas, uzskata, ka, ņemot vērā audžuģimeņu kustības popularizāciju, būtu nepieciešams ne tikai ieviest īpašu audžuģimeņu reģistru, bet arī novērot to kvalitāti, jo šādās ģimenēs bieži vien rodas problēmas, kādas vērojamas arī bērnunamos.

"Piemēram, audžuģimene ir paņēmusi sešus bērnus un viņi faktiski savu dzīves lielāko daļu pavadījuši internātskolā. Vasaras brīvlaikos internātskolas vadība lūdzās audžuģimenei, lai paņem kaut mēnesi šos bērnus savā ģimeniskā vidē, kur viņiem juridiski arī vajadzētu atrasties," – stāstīja deputāte Astrīda Harju, kura ilgstoši bijusi Apes novada domes priekšsēdētāja.

Pieaugušais un bērns saules rietā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tiesībsargs un bāriņtiesas strīdējās par audžubērniem

Daži deputāti pauda viedokli, ka daļa audžuģimeņu neizvērtē savas iespējas un pieņem maksimālo bērnu skaitu, lai nopelnītu. Taču Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Ploka tam nepiekrita: "Iespējams, ka kādai audžuģimenei tas arī ir finansiāls jautājums, bet tikpat labi mēs varam teikt arī, ka vienā otrā ģimenē bērni nāk pasaulē tikai pabalstu dēļ, tā kā tas, nu… vispārināt mēs to nevaram."

Patlaban audžuģimene par vienu bērnu saņem 113 eiro, un tikai nākamgad plānots palielināt atbalstu līdz 171 eiro par pirmo bērnu.

Pilnībā atteikties no bērnunamiem un internātskolām nav iespējams, uzskata deputāti, jo daudzās pašvaldībās nav pat nevienas audžuģimenes.

Jāpiebilst, ka ik gadus Latvijas bāriņtiesas atņem nelabvēlīgām ģimenēm aptuveni tūkstoš bērnus.

Ziņu lente
0