Raimonds Pauls vēlas saņemt no Latvijas pensiju 5 tūkstošu eiro apmērā

© Sputnik / Evgeniy Biatov / Pāriet pie mediju bankasRaimonds Pauls
Raimonds Pauls - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc indeksācijas no 1. oktobra pensijas Latvijā pieaugušas par 8-15 eiro, taču 330 tūkstoši cilvēku tik un tā saņems pensiju, kas nesasniedz 250 eiro.

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Kopš 1. oktobra Latvijā pensijas pieaugušas par 4,39%, taču divām trešdaļām senioru pensija nesasniedz 235 eiro, un piemaksa 8-15 eiro apmērā nespēj radikāli uzlabot stāvokli. Ar indeksāciju neapmierinātas arī slavenības, raksta Baltnews.lv.

Piemēram, aktieris Andris Bērziņš pensiju indeksāciju uzskata par "ņirgāšanos".

Pensionāre - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pensiju reformas būtība Ukrainā: cilvēki vēl joprojām dzīvo pārāk ilgi

"Veči un sievas no Jēkabielas un valdības nama, paskatieties, kāda ir inflācija, kā cenas pēdējos gados celtas!" — aktieri citēja žurnāls Kas Jauns.

Pēc aktiera pārliecības, ja viņa sieva nebūtu ''saimnieciska dāma'' un viņam nebūtu piepelnīšanās iespēju, viņš ar saviem 275 eiro izdzīvot nespētu: "Ja nebūtu to projektu, tad tik tiešām tik pakārties varētu ar to pensiju, kuru atmet."

Arī komponists Raimonds Pauls uzskata, ka par indeksāciju var "tikai pasmieties".

"Es nesaņemu to, ko esmu pelnījis," — norādīja Pauls, kurš mēnesī saņem 800 eiro. "Ja godīgi, uzskatu, ka man par tiem gadiem un to, ko valstij esmu devis ar saviem nodokļiem, vajadzētu būt vismaz 5000 eiro mēnesī."

Par pensiju indeksāciju ironizē arī slavenā latviešu basketboliste Uļjana Semjonova, kura saņem 300 eiro mēnesī. Viņa saka, ka nu būšot bagāta pēc indeksācijas.

"Raudot un žēlojoties man neviens tāpat nepalīdzēs un vieglāk nekļūs," — piebilst Latvijas sporta leģenda.

Pensionāri, nauda - Sputnik Latvija
Pensiju piegāde mājās kļūs dārgāka

Septembra beigās Latvijas Saeima apstiprināja lēmumu par nebijušu pensiju indeksāciju — par 4,39%. Minimālā piemaksa nedaudz pārsniegs 8 eiro, maksimālā — 15 eiro. Indeksējamās pensijas maksimālais apmērs — 349 eiro. Visi, kuru pensija pārsniedz šo slieksni, saņemt tikai minimālās indeksējamās daļas indeksāciju.

Pensionāru federācijas rīcībā esošie dati liecina, ka 80% senioru pensiju saņem  indeksējamā maksimuma apmērā vai mazāku, tāpēc lielākā daļa pensionāru Latvijā piemaksu ir saņēmuši.

Saskaņā ar globālo pensiju indeksu, ko sastāda Francijas finanšu korporācija Natixis, Latvija ieņēmusi vietu starp 10 valstīm, kurās pensionāru dzīve ir sliktākā. Izrādījies, ka Latvija ir sliktākā Baltijas valstu vidū: Igaunija ieņēmusi 26. vietu, Lietuva — 31. vietu, bet Latvija ierindojusies 33. vietā starp 43 valstīm.

Ziņu lente
0