Latviskuma stiprināšana vai fašisms – Rīgas mērs par izglītības reformu

© Sputnik / Вадим АнцуповKlases telpa skolā
Klases telpa skolā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nāktos risināt jautājumu par lauku skolu slēgšanas problēmu Latvijā nevis latviešu valodas pastiprināšanu izglītībā, uzskata Rīgas mērs Nils Ušakovs.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Ierosinājums visus vispārizglītojošos priekšmetus vidusskolā mācīt valsts valodā vieniem ļauj runāt par latviskuma nostiprināšanos, citiem — par fašisma atdzimšanu, Latvijas televīzijas pārraidē "Rīta panorāma" paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Politiķis uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrijas vēlme ieviest apmācības latviešu valodā visās vidējās izglītības skolās ir provokatīva un bezjēdzīga. Pēc viņa domām, patlaban izglītības sistēmu visvairāk apdraud nelielo lauku skolu slēgšana. "Daudziem pagastiem tas nozīmēs gala sākumu," — uzsvēra mērs.

Pēc politiķa domām, jautājums par latviešu mācību valodas ieviešanu visās skolās ir politiskās retorikas instruments.

Ušakovs atzīmēja, ka patlaban aptuveni 70% mācību programmas Rīgas vidusskolās tiek pasniegti latviešu valodā, tātad IZM ierosinājusi izmaiņas tādā garā kā "vai tik mums nevajadzētu sākt Purvciemā pasniegt latviešu valodā arī bioloģiju".

"Vienai daļai, visai tai Nacionālajai apvienībai, kuras reitings ir apmēram 17%, "Vienotībai", kurai ir plus-mīnus 3,5%, viņiem tas dod iespēju teikt "pastiprināsim latviskumu Purvciemā". Protams, tas ir galīgi garām. Otrai daļai, ja runājam par tiem, kas vēlas profilēties Saeimas vēlēšanām, tas ļauj runat par fašisma atdzimšanu," — uzsvēra Rīgas mērs.

Iepriekš vēstīts, ka 6. oktobrī notika preses konference, kurā IZM pastāstīja par gaidāmo reformu plānu, kurā uzmanība pievērsta valsts valodas apgūšanai skolēnu vidū. Ministrija plāno, ka no 2020./21. mācību gada vidējo izglītību latviešu valodā saņems skolēni visās Latvijas skolās — tajā plānots pasniegt visus vispārizglītojošos priekšmetus. Mazākumtautības saglabās tiesības apgūt dzimto valodu un literatūrū un mācīties dzimtajā valodā par savas tautas kultūru un vēsturi.

Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Ušakovs sola pasargāt latviešu un krievu skolas

Vēlāk Valsts izglītības satura centra direktors Guntars Catlaks intervijā radio Baltkom precizēja — šī iniciatīva attiecoties tikai uz vecāko klašu skolēniem.

"No 2020. gada 11. klasēs parādīsies izvēles priekšmetu modelis. Skolēni dziļāk specializēsies dažos priekšmetos. Tas ir, no 11. klases skolēns izvēlēsies ne vairāk kā 5 priekšmetus, un trīs no tiem viņš apgūs augstākajā līmenī. Tas attiecas tikai uz vidusskolu, tas ir vecākajām klasēm. Pamatskolā mēs saglabāsim bilingvālo izglītību. Eksāmeni jau no nākamā gada tiks kārtoti tikai valsts valodā, tātad tas ir loģisks solis," — norādīja Catlaks.

Ziņu lente
0