Datora iemaņas un savlaicīgs darbs: par ko ierēdņi saņem piemaksas

© pexelsЕвро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2016. gadā valsts iestāžu darbinieku algām Latvijā tika iztērēti 665 miljoni eiro. Dažās iestādēs gandrīz visi darbinieki saņēmuši prēmijas.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. 2016. gadā Latvijas valsts iestādes darbinieku piemaksām un bonusiem piešķīrušas 81 miljonu eiro – gandrīz 1,5 reizes vairāk nekā 2014. gadā. Nereti piemaksas tika aprēķinātas tāpēc vien, ka darbinieks labi prot apieties ar datoru un savlaicīgi veicis darbu, ziņo Mixnews.

Финансовые расчеты - Sputnik Latvija
Prezidenta kanceleja nolēmusi slēpt datus par darbinieku algām

Valsts kontroles dati liecina, ka summas, ko valsts iestādes piešķir bonusiem, kļūst lielākas katru gadu. 2014. gadā šī summa sasniedza 57 milj. eiro, 2015. gadā – 67 milj., bet 2016. gadā – jau 81 milj. eiro. 

Lielākās prēmijas 2016. gadā izmaksātas Finanšu ministrijā – par 1,62 milj. eiro. Zemkopības ministrijā naudas balvas piešķirtas 1,06 milj. eiro apmērā, Vides un reģionālās attīstības ministrijā – 719,8 tūkst. eiro apmērā. Lielākais darbinieku skaits, kam piešķirta kāda naudas balva, pērn bija Zemkopības ministrijā 0 58%, Finanšu ministrijas centrālajā aparātā – 55% un VARAM – 40%.

Aizsardzības ministrijā 2016. gadā tika izmaksātas prēmijas, naudas balvas un piemaksas, kas saistītas ar darba rezultātiem, vidēji 815 eiro apmērā, bez Zemkopības ministrijā 1553 eiro. Veselības ministrijas darbinieki par kolēģu aizvietošanu saņēmuši līdz 1736 eiro, bet IZM strādājošie saņēma "īpašas piemaksas" un balvas par virsstundu darbu līdz 2136 eiro apmērā.

Ierēdņu algām valsts iztērējusi 665 milj. eiro.

Krājkasīte - Sputnik Latvija
Valsts kontrole aicina nodrošināt jēgpilnu prēmiju piešķiršanu

Valsts kontrole ierēdņu apetītes straujo palielināšanos uzskata par "aizdomīgu" un atzīmē, ka lielākajā daļā gadījumu piemaksas aprēķinātas formāli. Konstatēts, ka papildu piemaksas izmaksātas pat par pamata dienesta pienākumiem līdzīgu darbu.

Nereti piemaksas aprēķinātas tāpēc, ka darbinieks "kvalitatīvi izpildījis uzdoto uzdevumu", par "atbildīgu attieksmi pret resursiem", "interesi par darbu", "savlaicīgi izpildītu darbu", "atbilstošā apjomā izpildītu darbu", "labam iemaņām darbā ar datoru" utt.

Iepriekš vēstīts, ka Valsts kancelejas direktors Jānis Citkovskis ierosinājis palielināt ierēdņu algu vismaz līdz 5300 eiro. Līdzekļus budžeta organizāciju vadošo darbinieku algu pielikumam ierosināts atrast uz to skaita samazināšanās rēķina.

Ziņu lente
0