Lauksaimnieki atstāj kartupeļus uz lauka

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasKartupeļu ražas novākšana
Kartupeļu ražas novākšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daži lauksaimnieki Latvijā jau pabeidz novākt kartupeļu ražu, taču daudzi nevar izbraukt laukā neseno lietavu dēļ.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Šogad daļa kartupeļu ražas Latvijā varētu palikt uz lauka — zemnieki līdz šim nav varējuši sākt kartupeļu rakšanu slapjās augsnes dēļ, taču oktobra sākumā no jauna līs, ziņo Vesti.lv.

Latvijas Kartupeļu ražotāju un pārstrādātāju asociācijas priekšsēdētāja vietnieks Ilgvars Krūmiņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka vadošais kartupeļu pārstrādes uzņēmums Latvijā — Latfood pārtrauks ražas pieņemšanu, tiklīdz gaisa temperatūra naktīs kritīsies zem —5 grādiem, jo apsaldētus kartupeļus uzglabāt nav iespējams.

Наводнение и коровы - Sputnik Latvija
Lauksaimnieki aprēķina zaudējumus no plūdiem Latgalē

Pie tam daļa fermeru pat nav sākuši novākt ražu — neseno lietavu dēļ viņi nevar izbraukt uz lauka.

Iepriekš vēstīts, ka Lauku atbalsta dienests jau saņēmis iesniegumus kompensācijas saņemšanai vismaz 22 tūkstošu apjomā applūdušo lauku dēļ. Iesniegumi tika pieņemti līdz 2. oktobrim. Pirmās kompensācijas tiks izmaksātas jau oktobra sākumā, taču kompensējamā summa varēs segt tikai aptuveni 5% zaudējumu — vidējās izmaksas sastādīs 20-30 eiro par bojāgājušas ražas hektāru. Latvijas konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis pieļāva, ka maksimālā konpensācija varētu sasniegt ne vairāk kā 50 eiro par hektāru — tas atkarīgs no audzētās kultūras.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norādīja: jo lielāks skaits zemkopju iesniegs pieteikumus, jo mazākas būs izmaksas.

Atrodoties vizītē Latgalē politiķis norādīja, ka katram zemniekam šie skaitļi uz hektāru būs mazāki, un neko nav iespējams izdarīt, jo naudas budžetā ir tik, cik ir. Jānis Dūklavs piebilda, ka tāds ir Ministru kabineta lēmums.

Ziņu lente
0