Sākta parakstu vākšana par Rīgas atbrīvotāju pieminekļa pārveidošanu

© Sputnik / Sergey MelkonovPiemineklis Rīgas atbrīvotājiem
Piemineklis Rīgas atbrīvotājiem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pieminekli Rīgas atbrīvotājiem ieteikts pārdēvēt sakarā ar to, ka tas sašķeļ sabiedrību.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Vietnē Manabalss.lv parādīsies petīcija, kas aicina nobalsot par pieminekļa Padomju karavīriem — Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem izmantošanu ar mērķi informēt mazākumtautību pārstāvjus par Latvijas Republikas vēsturi.

Parakstu vākšanas iniciators Uģis Polis raksta, ka piemineklis ir elements, kas sašķeļ sabiedrību, un tā saglabāšanu neatbalsta vismaz 10 000 Latvijas iedzīvotāju.

Замок света Латвийская национальная библиотека - Sputnik Latvija
Līdz ar Uzvaras pieminekli Rīgai nāksies nojaukt arī bibliotēku

Iniciatīvas autors ierosinājis izmantot laukumu pie Uzvaras pieminekļa, lai informētu mazākumtautību pārstāvjus par Latvijas Republikas vēsturi Otrā pasaules kara gados, kas balstīta uz faktiem: sākot no Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas 1939. gada 23. augustā līdz Padomju Savienības un Vācijas parakstītajam miera līgumam 1945. gada 9. maijā (pēc Maskavas laika).

Pēc Uģa Poļa domām, tādējādi būs iespējams apvienot sabiedrību, neizceļot viena etnosa vērtību pār citu.

Piemineklis veido kompozīciju, kuras centrā ir monumentāla 79 metrus augsta, ar zelta zvaigznēm vainagota kolonna. Tai līdzās atrodas simboliski skulpturāli Mātes Dzimtenes un atbrīvotāju tēli. Piemineklis tika uzstādīts Rīgā 1985. gadā.

Pērnā gada septembrī Saeimas deputāti noraidīja petīciju, ko parakstīja 12 408 cilvēki. Tā ierosināja nojaukt  pieminekli Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem un pilnībā pārbūvēt parku saskaņā ar pirmskara projektu. 

Ziņu lente
0