Latvija kļūst par "veco ļaužu zemi"

© Sputnik / Mikhail Mokrushin / Pāriet pie mediju bankasПенсионеры играют в домино
Пенсионеры играют в домино - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pilsētu ielas paliek tukšākas, iedzīvotāji kļūst vecāki. Ja nekas nemainīsies, 2030. gadā Latvija riskē pārvērsties par "veco ļaužu zemi".

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Latvija līdz 2030. gadam pārvērtīsies par "veco ļaužu zemi", vēsta portāls Lsm.lv, atsaucoties uz Re:Baltica pētījuma rezultātiem.

Pensionāre - Sputnik Latvija
Latvija iekļuvusi desmit pensionāriem nelabvēlīgāko valstu topā

Mazliet mazāk par pusi valsts iedzīvotāju, jeb 46% līdz norādītajam laikam būs vecāki par 50 gadiem. Katrs ceturtais būs pensionārs. Strādājošo skaits samazināsies par 20% un, lai uzturētu valsti, viņiem nāksies cītīgāk strādāt un maksāt augstākus nodokļus. Ja 1990. gadā uz vienu pensionāru bija seši strādājošie, tad šobrīd tie ir trīs, savukārt 2030. gadā šis rādītājs samazināsies līdz attiecības divi pret vienu. Turklāt vairāk nekā 250 tūkstoši darbspējīgo iedzīvotāju aizbraukuši no Latvijas naudas peļņā kopā ar ģimenēm.

Dzimstība nesedz mirstību vēl kopš neatkarības atgūšanas laikiem un nav pamata cerēt uz tās palielināšanos: ja pērn Latvijā piedzima 22 tūkstoši bērni, tad 2020. gadā, saskaņā ar Eurostat prognozi, jaundzimušo skaits samazināsies līdz 14 tūkstošiem.

Skolēnu trūkuma dēļ slēgtās skolas pārvēršas veco ļaužu pansionātos. Saskaņā ar pētījuma datiem, šobrīd Latvijā ir 1 127 pašvaldību un privāto pansionātu, kur dzīvo ap 6 tūkstošiem vecu cilvēku, un to skaits nākotnē tikai pieaugs.

Gulbene kā Latvijas spogulis

Gulbenes novadā ir trīs pašvaldības pansionāti, vienu no kuriem drīzumā pārveidos par sociālo dzīvesvietu. Katra Gulbenes pansionāta iedzīvotāja uzturēšana izmaksā novada domei 470 eiro mēnesī. Tam aiziet 90% no viņa pensijas un, tā kā vidējā pensija Latvijā sastāda 300 eiro, lielu daļu izdevumu sedz pašvaldība.

Pensionāre vizinās no kalniņa - Sputnik Latvija
Līdz 2025. gadam pensijas vecums Latvijā sasniegs 65 gadus

Pansionāta uzturēšanai pašvaldība tērē 25% no sociālā budžeta, jeb apmēram 600 tūkstošus eiro gadā. Vietējās varas iestādes noslēdza līgumu ar Samariešu biedrību, kuras locekļi regulāri apciemo 70 vecākā gadagājuma cilvēkus attālākās viensētās. Pašvaldība grasās pēc iespējas ilgāk pagarināt veco ļaužu dzīvi sabiedrībā, nevis pansionātā, jo tā ir lētāk.

Gulbenes novads ir miniatūrs Latvijas spogulis, kurā skaidri atspoguļojas gaidāmā problēma: katrs piektais iedzīvotājs atrodas pensiju vecumā, savukārt jaunieši brauc prom uz ārzemēm vai uz Rīgu.

Labklājības ministrija paļaujas uz pensionāriem.

Saskaņā ar Latvijas Labklājības ministrijas aprīļa atskaites datiem, kopš 1990. gada Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājies vairāk nekā par 20% turklāt 40% Latvijas iedzīvotāju vecums pārsniedz 50 gadus. Spriežot pēc statistikas, valstī dzīvo ap 344 tūkstošiem jauniešu vecumā no 15 līdz 29 gadiem – pēdējo 20 gadu laikā to skaits samazinājies par 33%.

Ziņu lente
0