Birokrātija un nodokļi: Latvija zaudējusi pozīcijas konkurētspējas reitingā

© Latvijas armijaФлаг Республики Латвия
Флаг Республики Латвия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ieņem 54. vietu globālajā konkurētspējas indeksā – starp Turciju un Vjetnamu

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Noslīdot par piecām vietām, Latvija pasliktinājusi savas pozīcijas globālajā konkurētspējas indeksā, ko ik gadu sastāda Pasaules ekonomikas forums (PEF). Pārējās Baltijas valstis — Lietuva un Igaunija ieņem reitingā augstākas vietas.

Tūristi Rīgā - Sputnik Latvija
Latvija ieņēmusi 50. vietu viesmīlīgo valstu reitingā

Globālais konkurētspējas indekss ir ikgadēji veikta faktoru analīze, kuri ietekmē valstu ražotspēju un ekonomisko attīstību. Reitinga sastādīšanai tiek izmantoti vispārēji pieejami statistikas dati un kompāniju vadītāju aptaujas rezultāti dažādās pasaules valstīs. Indekss iekļauj 12 konkurētspējas rādītājus, taču galvenie ir četri indikatori: makroekonomiskā situācija, infrastruktūra, veselības aprūpe un sākumizglītība, kā arī institūtu daudzums.

Saskaņā ar pēdējo reitingu, kurš tika publicēts 26. septembrī, Latvija ieņem 54. vietu, savukārt pērnajā gadā tā atradās 49. vietā. Četru indikatoru vidū vislabāk Latvijā attīstās makroekonomiskā vide, pēc šī rādītāja reitingā tā ieņem 23. vietu 137 valstu vidū. Vissliktāk tai klājas ar institūtiem (82. vieta). Pēc "infrastruktūras" rādītāja Latvija ieņem 55. vietu, bet kategorijās "veselības aprūpe un sākumizglītība" — 45. pozīciju.

Saskaņā ar pētījumu, valstī vislielākās problēmas biznesa attīstībai ir birokrātija, nodokļu likmes un likumdošana šajā nozarē.

Солдат Латвии в строю на параде Национальных вооруженных сил - Sputnik Latvija
Publicēts pasaules spēcīgāko armiju reitings: TOP 100 Latvijas nav

Lietuva ieņem 41. vietu (iepriekšējā reitingā 35.), vislabāk klājas Igaunijai — 29. vieta (30. vieta pērn). Tādējādi no visām trim Baltijas valstīm uzlabot savas pozīcijas reitingā izdevies tikai Igaunijai.

Pirmo vietu, saskaņā ar globālo konkurētspējas indeksu 2017. – 2018., ieguvusi Šveice. Otro un trešo vietu ieņēmušas, attiecīgi ASV un Singapūra, samainoties vietām, salīdzinot ar pērno gadu. Taču PEF eksperti atzīmē, ka esošajā reitingā netika ņemts vērā jaunās ASV administrācijas faktors un jauno likumu ietekme uz Amerikas tirgu, kas varētu izmainīt valsts rādītājus.

Krievija svaigākajā reitingā pakāpusies no 43. uz 38. vietu. Saskaņā ar PEF pētījumiem Krievijas konkurētspējas kāpums par 5 punktiem ir saistīts ar makroekonomisko situāciju. Tomēr prognozes par Krievijas ekonomiku paliek neparedzamas, jo tā joprojām ir atkarīga no minerālo resursu eksporta.

Ziņu lente
0