Gaļas izstrādājumi Latvijā līdz gada beigām varētu kļūt par 20% dārgāki

© Foto : pixabaySaldēta gaļa
Saldēta gaļa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lopu skaita kritums, kas novedis pie gaļas piedāvājuma samazināšanās tirgū, novedis pie cenu kāpuma; līdz gada beigām visi gaļas izstrādājumi varētu kļūt dārgāki gandrīz par 20%, uzskata uzņēmuma Forevers valdes priekšsēdētājs Andrejs Ždans.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Gaļas piegādātāji Latvijā mainījuši ražošanas apjomus pēc Krievijas atbildes kārtā ieviestā pārtikas embargo. Šobrīd piedāvājuma apjomi atbilst pieprasījuma līmenim, iespējams pat gaļas deficīts, kas varētu novest pie cenu kāpuma visiem gaļas izstrādājumiem par 15-20% gada laikā, paziņoja LETA uzņēmuma Forevers valdes priekšsēdētājs Andrejs Ždans, stāsta rus.tvnet.lv.

Pēc viņa teiktā, cūkgaļas cena Latvijā sasniedza maksimumu 2012.-2013. gadā.

"Piemēram, 2012. gadā cenas vidēji palielinājās par 19%, salīdzinot ar 2011. gadu. Pēc tam, sākot ar 2014. gadu, kad Krievija ieviesa pārtikas embargo, sākās samazināšanās," — saka Ždans.

Tā kā lauksaimniecības ražotāji Latvijā un lielākoties Eiropā orientējās uz eksportu Krievijai, reģionā izveidojās saražotās gaļas pārpalikumi, kas savukārt noveda pie iepirkuma cenas samazināšanās. Tā, 2014. gadā cenas nokrita par 15%, salīdzinot ar 2013. gadu, savukārt 2015. gadā vēl par 16%. Galu galā 2015. gadā cenas sasniedza minimumu pēdējo desmit gadu laikā. Attiecīgi no 2012. gada maksimuma tās samazinājās apmēram par 30%.

Gaļa - Sputnik Latvija
Uz cūcības robežas: kāpēc rodas gaļas deficīts, un kas notiks ar cenām

Ždans atzīmēja, ka gaļas ražotājiem šāda cenu pazemināšanās bijusi pietiekami sāpīga, Latvijas un Eiropas piegādātāji cieta zaudējumus. Savukārt pārstrādes nozare īslaicīgā perspektīvā pat nedaudz guva labumu no gaļas cenu samazināšanas, kompānijas varēja pārdot savu produkciju apmēram par tām pašām cenām kā iepriekš, taču ražošanas pašizmaksu samazināšanās dēļ viņu peļņa palielinājās. Tomēr ilgtermiņa perspektīvā gaļas piegādātāji vienalga pārliek savus zaudējumu uz izejvielu iepircēju pleciem, paziņoja Ždans.

Šobrīd, pēc viņa teiktā, gaļas piegādātāji jau likvidējuši liekos gaļas ražošanas apjomus, samazinot lopu skaitu lauksaimniecībās. Šobrīd piedāvājums atbilst pieprasījuma līmenim, iespējams, veidosies arī neliels deficīts.

"Piemēram, maijā gaļas cenas sasniedza rekordu, kāpums bija 30% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada maiju, bet šogad jūnijā cūkgaļas cenas Latvijā bija par 14,3% lielākas nekā gadu iepriekš," — atzīmē Ždans.

Pēc viņa domām, gada beigās var sagaidīt cenu kāpumu visiem gaļas izstrādājumiem apmēram 15-20% apmērā.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka, pēc Pārtikas un veterinārā dienesta domām, gaļas cenu kāpums ir saistīts, tostarp, arī ar Āfrikas cūku mēra epidēmiju. Pēc PVD departamenta direktora Edvīna Oļševska teiktā, sakarā ar saslimšanas uzliesmojumu kopš gada sākuma tika likvidēti 20 tūkstoši cūku. Saskaņā ar pēdējiem datiem, ĀCM reģistrēts Latvijā ļoti plaši — 73 novadu 196 pagastos. Tādējādi, cūku skaita samazināšana, kuru veica fermeri gaļas pārpalikumu ražošanas krīzes samazināšanai, pārklājās ar piespiedu cūku skaita samazināšanu sakarā ar ĀCM, kas noveda pie cūkgaļas piedāvājuma samazināšanās tirgū un līdz ar to pie cenu kāpuma.

Ziņu lente
0