Kad kritīsies OCTA cenas

CC0 / pixabay / Autoapdrošināšana
Autoapdrošināšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apdrošinātāji informē par to, kad beigsies obligātās autoapdrošināšanas polišu cenu pieaugums un kas varētu piespiest apdrošināšanas kompānijas šīs cenas samazināt.

RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Līdz jaunajam gadam OCTA apdrošināšanas cenas stabilizēsies, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas vadītājs Jānis Abašins apsolīja Latvijas radio 4 pārraidē "Doma laukums".

Šovasar obligātās autovadītāju apdrošināšanas cena pieauga par 130% un, šķiet, tas vēl nav viss. Abašins atzina, ka cenas vēl pieaugs. Tomēr viņš uzskata, ka nopietna konkurence automašīnu apdrošināšanas tirgū galu galā piespiedīs apdrošinātājus samazināt cenas.

Automašīnu apdrošināšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kāpēc aug OCTA un kā pret to cīnīties

"Kādam no šiem spēlētājiem ir jāpasaka: Viss! Manam portfelim cena ir pieaugusi pietiekami, lai šis portfelis būtu rentabls. Pie tam, ja cenas aug tik strauji, pie mums jebkurā brīdī var ienākt kāds apdrošinātājs no Polijas vai Portugāles. Šī iemesla dēļ es nesaskatu tālāka strauja pieauguma priekšnoteikumus," — viņš paskaidroja.

Apdrošinātāju asociācijas vadītājs atzina, ka aizvien dārgākā OCTA varētu provocēt vadītājus braukt bez obligātās apdrošināšanas polisēm.

"Jau patlaban mēs redzam, ka bez derīgas polises brauc aptuveni 1,5% vadītāju. Taču jāsaprot, ka avārijas gadījumā zaudējumus nāksies segt pašam, bet tā dažkārt ir milzīga summa," — brīdināja Abašins. 

OCTA cena ir atkarīga no autovadītāja stāža, automašīnas vecuma, avāriju skaita un to smaguma pakāpes. Jauno cenu apstākļos obligātā apdrošināšana jaunam vadītājam ar labu mašīnu un vairākām (pat vieglām) avārijām varētu izmaksāt 700-800 eiro.

Protesti pret apdrošinātāju pārliecīgo apetīti, ko organizēja aktīvists Jurijs Vasiļjevs, notika Rīgā un Daugavpilī.

Bijušais Latvijas premjers Vilis Krištopāns - Sputnik Latvija
Bijušais Latvijas premjers: situācija valstī ir šausmīga

Vasiļjevs un viņa domubiedri vāc parakstus, lai vērstos ar prasību Saeimā pārņemt savā kontrolē OCTA cenas un panākt no atgriešanos 2015. gada līmenī. Autovadītāji uzskata, ka valsts nedrīkst padarīt viņus par privāto apdrošināšanas kompāniju ķīlniekiem.

Jāpiebilst, ka arī Krievijā pieaug transporta līdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OSAGO) cena. Kopš 2015. gada tās cena pieaugusi gandrīz divkārt. Ņemot vērā bāzes apdrošināšanas tarifa pieaugumu un pastāvīgās izmaiņas apdrošināšanas aprēķinam izmantojamo koeficientu sistēmā. Patlaban polise jaunas mazlitrāžas automašīnas jaunam vadītājam maksā aptuveni 150 eiro, taču pirms diviem gadiem tā bija pieejama tikai par 60 eiro.

Ziņu lente
0