LMT fiksēja traucējumus mācību laikā un vēlas gūt peļņu no armijas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
LMT prezidents Juris Binde pastāstīja par traucējumiem, kuri tika fiksēti pirms savstarpējām Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Rietumi 2017", un par Latvijas atbildi kiberdraudiem.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Neilgi pirms militāro mācību "Rietumi 2017" sākuma mobilo sakaru operators LMT konstatēja traucējumus, kuru izcelsmes avots atradās jūrā, paziņoja LMT prezidents Juris Binde raidījumā Rīta Panorāma.

LMT vadītājs, tiesa, vairākas reizes uzsvēra, ka traucējumi šajā radioviļņu diapazonā ir ierasta lieta un notiek laiku pa laikam dažādās vietās. Viņš personīgi nav speciālists, izcelsmes avotu un tā struktūru nosaka Elektroniskie sakari uzņēmuma speciālisti.

Kiberuzbrukumi - Sputnik Latvija
Aizsardzības ministrija gaida informācijas uzbrukumus "Rietumi 2017" mācību laikā

"Tādēļ arī šoreiz, kad mēs pamanījām traucējumus Kurzemes stacijā, tad ziņojām par to VAS Elektroniskie sakari un viņi veica mērījumus. Tika konstatēts, ka traucējumu izcelsmes avots, kuru diapazons sastādīja 900 megahercu, atradās kaut kur jūrā," atzīmēja LMT vadītājs.

"Mēs nevaram teikt, vai tas bija darīts ar kaut kādu nolūku vai nē, taču šāds fakts ir bijis un mēs pievērsām tam uzmanību," teica Binde.

Taču, LTV žurnālisti arī bez jebkādiem ekspertiem saskatīja tajā uzbrukuma mēģinājumu un pajautāja LMT vadītājam par to, vai Latvija ir gatava šādiem uzbrukumiem? Uz ko Binde atbildēja, ka tīša uzbrukuma gadījumā traucējumiem ir jābūt kaut kādā konkrētā radioviļņu diapazonā, savādāk paralizēts būs arī pats agresors.

"Tas nozīmē, ka sakaru diversifikācija un sakaru veidu diversifikācija ir tas, kas spēj nodrošināt zināmu drošību, un tas mūsu valstī ir," iedrošināja noraizējušos sabiedrību Binde.

Atzīmēsim, ka ziņas par traucējumiem patiešām izraisīja nopietnu satraukumu dažu sociālo tīklu lietotāju vidū. Kāds saskatīja tajā pat jaunas kara metodes, kuru veic Krievija.

"Krievija cauri Baltijas ostām varētu zelt un plaukt, tā vietā miljardi aiziet, lai izdomātu jaunus karošanas veidus," uzrakstīja Aigars Prūsis.

​Taču, kā izrādījies, Latvijai ir ar ko atbildēt nelūgtiem agresoriem. Tā, pēc traucējumu apspriešanas sociālajos tīklos LMT vadītājs pārgāja pie galvenā — jaunums, kuru izstrādāja kompānijas speciālisti kopā ar Aizsardzības ministrijas un RTU speciālistiem.

Visticamāk, tā vienkārši ir nejaušu sakritību ķēde, taču tieši vakara LMT prezentēja inovatīvu ierīces prototipu, kura ļaus bruņotajiem spēkiem identificēt pretinieka cīnītājus un dažādu militāro tehniku.

​Pēc Aizsardzības ministrijas datiem, inovācija ir mobilā aplikācija Viedsargs militārajiem sakariem, kā arī īpaši sensori un mākslīgais intelekts ar datora redzi, kura ļauj saskatīt objektus infrasarkanajā starojumā.

Jaunais izstrādājums ļaus identificēt pretiniekus un to tehniku, atzīmēja Binde un apgalvoja, ka šai inovācijai ir ļoti liels potenciāls.    

Ziņu lente
0