Latkovskis: paziņojumi par vienotu mācību valodu ir populistiski

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienotas mācību valodas ieviešanas atbalstītāji Latvijā pagaidām nav atbildējuši ne uz vienu konkrētu jautājumu: kur ņemt jaunos skolotājus, ko darīt ar vecajiem, un cik izmaksās skolu pāreja uz latviešu valodu.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Lai pieprasītu pāreju uz mācībām latviešu valodā, ir jāzina, kā to darīt, un jābūt par to atbildīgam, teica parlamenta Sabiedrības saliedēšanas komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis Latvijas avīzes intervijā.

Pēc viņa viedokļa, lēmumam par vienotas mācību valodas ieviešanas skolās var būt neparedzamas sekas.

"Kas attiecas uz krievu skolām, vai tās paliks ar saviem skolēniem un skolotājiem, vai viņi par visiem 100% runās latviešu valodā? Nav nekā laba kara laiku pieredzē, kad latviešu skolās bija jārunā tikai krievu valodā," atzīmēja politiķis.

Valsts valodas centrs - Sputnik Latvija
Opozīcija uzrakstījusi sūdzību par valodas likuma pārkāpumiem krievu skolās

Tāpat viņš piebilda, ka paziņojumi par skolēnu integrāciju tā arī paliks par tukšiem solījumiem, ja valdība neatrisinās aktuālus jautājumus.

"Saliksim krievvalodīgos un latviski runājošos bērnus kopā, lai notiktu integrācija? Un cik vecāku atbalstīs šo ideju? Kaut kur Bolderājā vai Latgales reģionos ir palikusi kaut viena īstena latviska skola? Kur ņemt jaunus labus skolotājus? Ko darīt ar vecajiem? Kāds budžets nepieciešams, lai to visu nokārtotu? Bez atbildēm uz šiem jautājumiem un bez pienākumiem tos risināt, paziņojumi par pāreju uz mācībām latviešu valodā ir tikai populistisks sauklis," uzsvēra Latkovskis.

Vasaras beigās valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos grozījumus par to, ka 9. un 12. klašu audzēkņi kārtos eksāmenus tikai latviešu valodā. Vidusskolu absolventiem izmaiņas stāsies spēkā, sākot ar 2017./2018. mācību gadu, savukārt 9. klašu audzēkņiem, sākot ar 2019./2020. mācību gadu.

Tas izraisīja dažāda veida diskusijas par mācību valodu Latvijā. Piemēram, Nacionālā apvienība paziņoja, ka ir gatava atbalstīt nepilsoņa statusa atcelšanu, ja visi bērni valstī mācīsies tikai latviešu valodā.

Atgādināsim, ka Ilmārs Latkovskis tika ievēlēts Saeimā Nacionālās apvienības saraksta sastāvā, taču nesen izstājās no frakcijas.    

Ziņu lente
0