Pasaules pasu reitings: plaisa Latvijas pilsoņu un nepilsoņu starpā

© Foto : SputnikLatvijas nepilsoņa pase
Latvijas nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spriežot pēc reitinga, Latvijas nepilsoņa pase ir aptuveni tikpat pievilcīga kā Sjerraleones, Senegālas, Togo, Indijas, Indonēzijas, Kubas, Azerbaidžānas, Kotdivuāras, Namībijas, Burkinafaso, Kirgīzijas un Tunisijas pilsonība.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Latvija ieņēmusi divas pozīcijas jaunākajā pasaules pasu reitingā, ko publicējusi konsultēšanas kompānija Henley & Partners.

Pasaules pilsonību indekss (Quality of Nationality Index, QNI) vērtē 195 valstu pilsonību praktisko vērtību. Autori pēta iespējas, ko sniedz pase, ņemot vērā valsts ekonomikas mērogu, cilvēciskā potenciāla attīstību, bezvīzu iespēju pieeju īslaicīgiem braucieniem un darbam ārzemēs un citus rādītājus. Visas pasaules pases ir sadalītas četrās kvalitātes kategorijās, no "ļoti augstas" līdz "zemas" kvalitātes. Indekss sadala pilsonību skalā no 0% līdz 100%.

Процедура снятия биометрических данных, архивное фото - Sputnik Latvija
Ukrainā stājies spēkā lēmums par biometrisko kontroli no 2018. gada

Pētnieki atsevišķi izvērtēja Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pasu iespējas. Latvijas pilsoņa pase, tāpat kā pērnajā gadā, ieņēma 24. vietu, savukārt nepilsoņu dokuments atrodas reitinga 103. pozīcijā.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, Latvijas pilsoņa pases īpašnieku iespēju apjoms ir sašaurinājies. 2015. gadā Latvijas pilsonība saņēma 76% baļļu, bet tagad tai tikuši 75,4%. vienlaikus reitinga autori paaugstināja Latvijas nepilsoņa pases vērtību  līdz 29,2% no 26,2% pērnajā gadā.

Par Latvijas nepilsoņu kaimiņiem reitingā kļuva Āfrikas valstis Sjerraleone (102. vietā) un Senegāla (104. vietā). Pilsonības otrā simta pirmajā desmitniekā  iekļuva arī Togo, Indija, Indonēzija, Kuba, Gruzija, Azerbaidžāna, Kotdivuāra, Namībija, Burkinafaso, Kirgīzija un Tunisa.

Igaunija 2017. gada reitingā ieņēma 22. vietu ar 75,7% — valsts pozīcija ir kritusies par divām vietām, jo pērn tā ieņēma 20. vietu ar 76,7%. Lietuva palika iepriekšējā 23. pozīcijā, neskatoties uz to, ka procentuālajā attiecībā iespēju apjoms Lietuvas pases īpašniekiem samazinājies līdz 75,5% no 76,2%.

QNI reitinga līderpozīcija, gluži kā pagājušajā gadā, pieder Vācijai ar 82,7% baļļu no 100 iespējamiem. Otro vietu dala Francija un Dānija, tām seko Islande, Zviedrija un Norvēģija. Kopumā līderu desmitnieks ievērojami nav mainījies kopš 2015. gada. Īriju un Beļģiju nomainīja Spānija un Itālija. Pasaules pilsonību reitinga beigās atrodas Centrālā Āfrikas Republika (16,3%) un Afganistāna (14,6%).

Krievija zaudējusi trīs pozīcijas, salīdzinot ar pērno gadu, un ieņem 63. reitinga vietu ar 39,7% pret 60. vietu un 37,4% pērn. NVS valstu vidū Krievijas Federācija ir vienīgā, kas tika iekļauta "augstas kvalitātes" pilsonību kategorijā. Vistuvāk Krievijai reitingā pietuvojusies Moldova (80. vieta), tai seko Kazahstāna (85.) un Baltkrievija (88.). Armēnijai piešķirta 97. vieta. Uzbekistāna un Tadžikistāna ieņem 116. un 121. vietu attiecīgi.

Ikgadēja QNI reitinga atjaunošana ļauj sekot, kā mainās dažādu pasaules valstu pasu īpašnieku iespējas, un salīdzināt tās ar citu valstu pilsoņu iespējām.    

Ziņu lente
0