Dūklavs par Latvijā ievestajām saindētajām olām

© Foto : Zemkopības ministrijaZemkopības ministrs Jānis Dūklavs
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar fipronilu saindētie olu produkti nokļuvuši 26 ES dalībvalstu tirgū, izņemot Horvātiju, Lietuvu, kā arī 19 citās valstis; Latvijas PVD šo informāciju dokumentāli neapstiprina, tomēr pārbaudes jau sākušas.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs paziņojis, ka viņam neesot informācijas, ka Latvijā tiešām nonākušas ar fipronilu saindētas olas.

Olas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eirokomisija mēģinās atrisināt "olu skandālu"

"Diemžēl tas gadījums ir noticis un, liekas, masu medijos izskanējis, ka 143 kilogrami šis omletes masas, jeb dzeltenumi ir ievesti, vakardienā es jau to jautājumu pārrunāju ar PVD direktoru Baloža kungu. Viņš uzskata, dienests ir informēts, kurās vietās šī masa reāli ir. Tā, kas bija uz vietas, protams izņemta ārā. Noteikti mēs vēl tuvākās dienās sagaidīsim analīžu rezultātus. Jo tā ir informācija, kas ir saņemta no kolēģiem kaimiņvalstīs, mēs vēl neesam šādu informāciju saņēmuši, ka tieši šī masa bija ar fipronilu sakarā," — teica ministrs, Latvijas televīzijai.

Otrdien, 5. septembrī, Eiropas Savienības veselības komisārs Vītenis Andrukaitis ES valstu lauksaimniecības un zvejniecības ministru tikšanās laikā Tallinā paziņoja, ka ar fipronilu saindētie olu produkti nokļuvuši 26 ES dalībvalstu tirgū, izņemot Horvātiju, Lietuvu un vēl 19 valstīs.

Olās - Sputnik Latvija
Produkti no fipronila piesārņotajām olām varēja nonākt Latvijā

Trešdien PVD paziņojusi, ka, neskatoties dokumentālās informācijas trūkumu par saindētām olām, jau sākušās pārbaudes un ir konstatēta preču saņēmēja personība Latvijā, kā arī uzsāktas uzņēmumu pārbaudes, kuriem tās tika piegādātas. Olu produktu partijas atlikumu izplatīšana ir apturēta.

Šovasar no Vācijas caur Igauniju saņēmējam Latvijā bija nogādāta olu produktu partija, kuru sastāvā, iespējams, ir fipronils — 143 kg omlešu masas un olu dzeltenumu. Parasti šos produktus izmanto sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi konditoreju izstrādājumu un ēdienu pagatavošanai.

Ar olām saistītais skandāls sākās augustā, kad kļuva zināms, ka miljoniem olu Nīderlandē Chickfriend uzņēmuma vainas dēļ saindētās ar fipronilu, ko uzņēmums izmantoja cīņai ar vistu parazītiem. Fipronilu atļauts izmantot veterināriem mērķiem, taču ne dzīvniekiem, kuri vēlāk tiks izmantoti cilvēku uzturā.

Ziņu lente
0