Putni Rīgā noknābājuši visu zeltu no Brīvības pieminekļa

© Sputnik / Sergey MelkonovBrīvības pieminekļis
Brīvības pieminekļis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā desmit gadi pagājuši kopš Brīvības pieminekļa iepriekšējās restaurācijas. Šajā laikā putni noskrāpējuši un noknābājuši zeltu, ar ko bija noklātas trīs zvaigznes.

RĪGA, 7. septembris —Sputnik. Brīvības pieminekļa restaurācijas laikā nācies no jauna apzeltīt visas trīs zvaigznes, vēsta LNT Ziņas.

Restaurācijas darbu vadītājs Edgars Janočko pastāstījis, ka zvaigžņu apzeltījumu sabojājuši putni.

"Mēs neplānojām no jauna apzeltīt zvaigznes. Ar drona palīdzību aplūkojām tās un pārliecinājāmies, ka viss ir kārtībā. Taču, kad uzstādījām sastatnes un paši uzkāpām piemineklī, bijām šausmās — zvaigžņu starus saskrāpējuši putnu nagi, un no apzeltījuma gandrīz nekas nav palicis," — stāstīja Janočko.

Patlaban restaurācijas darbi turpinās pieminekļa pakājē un iekšienē. Šie darbi prasa īpašu vērību.

Janočko atzīmēja, ka piemineklis tiks savests kārtībā nedēļu pirms norādītā termiņa — 20 oktobra, un restaurācijas darbu vērtība sastādījusi 200 tūkstošus eiro.

Bronzas plāksnes četrās valodās stāstīs par Brīvības pieminekli - Sputnik Latvija
Bronzas plāksnes četrās valodās stāstīs par Brīvības pieminekli

"Kosmētiskos darbus ieteicams atkārtot pēc desmit gadiem," — viņš uzsvēra.

Pēdējā Brīvības pieminekļa augšdaļas liela mēroga restaurācija notika 2006. gada vasaā. Tolaik tika apzeltītas trīs zvaigznes, taču Mildas figūru un obelisku neizdevās restaurēt nepiemērotu laikapstākļu dēļ.

Speciālisti jau iepriekš informēja, ka Brīvības piemineklim nepieciešama restaurācija, taču nebija zināms, kur ņemt tai nepieciešamos līdzekļus. Galu galā 200 tūkstoši eiro tika piešķirti no valsts budžeta

Ziņu lente
0